02/20/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Заради липса на 45 млн. лв. отпада ремонтът на три пътни отсечки

Три отсечки от второкласната и третокласната пътна мрежа няма да бъдат ремонтирани с европари заради липса на средства. Лотовете са включени в плановете за рехабилитация на пътища със средства от Световната банка. Участъците, по които няма да се извършват строителни дейности, са с обща дължина близо 80 км и на приблизителна стойност 45,8 млн. лв. без ДДС. Трасетата се намират в област Перник, Пирдоп и Шумен. В тази мярка са включени за ремонт още 6 лота, а през 2010 г. започнаха строителните дейност по тях. Пътищата, които ще бъдат ремонтирани, са между Видин и Лом, Враца и Оряхово, Русе и Силистра, София и Пирдоп, гр. Гоце Делчев и село Пирин, както и от Бургас до Малко Търново. Общата стойност на тези проекти е близо 143 млн. лв. без ДДС, а крайният срок, в който трябва да бъдат пуснати в експлоатация, е до края на 2013 г. Световната банка отпуска 80% от необходимите средства, а останалите трябва да дойдат от държавния бюджет.
При проектите, които се финансират по програма „Транзитни пътища 5”, се предвижда да започне рехабилитация на още 4 лота. Фирмите, които ще изпълняват обществената поръчка, са избрани и ремонтните дейности трябва да започнат най-късно до април. Строителни дейности ще се извършват на Ришкия проход, между Шумен и Карнобат, по трасе с дължина 90 км. През пролетта ще започне и ремонт на пътя от Асеновград до Смолян. По програмата ще се финансира рехабилитацията на кръстовище при Ямбол, с което ще бъдат възстановени 33 км път. Тази година ще започне да се работи и в участъка от Мездра до Нови Искър, където се предвижда да бъдат рехабилитирани 82 км пътна настилка. Тази година ще продължат ремонтните дейности по още 8 участъка, по които започнаха строителни дейности през 2010 г., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”(АПИ). Общата стойност на стартираните проектите е над 500 млн. лв., които се осигуряват чрез кредит от Европейската инвестиционна банка и 20% държавно финансиране. Крайния срок, в който ремонтите трябва да завършат, е 2013 г.


Пуснаха първия рехабилитиран участък по ОПРР

Рехабилитацията на пътя Добрич–Генерал Тошево лот 6 завърши. Отсечката е част от обектите, включени в първия етап на Оперативна програма „Регионално развитие“ - дължината й е 16 км, а стойността близо 5,5 млн. лева. Това е първият реализиран проект по тази програма. Изпълнителят - фирма „Пътно строителство”-Добрич, е извършил предварителни ремонти на настилката на пътя и реконструкция на определени участъци. Освен това на възобновеното трасе са положени 32 хил. тона изравнителни и усилващи пластове от неплътен асфалтобетон и износващ пласт. По време на рехабилитацията е подобрено отводняването, извършено е профилиране на всички земни окопи, изградени са нови банкети на целия участък, положени са нови бетонови бордюри, нова стоманена предпазна ограда, както и хоризонтална и вертикална маркировка. Направен е ремонт на мост, който е част от трасето. На участъка е направено усилване на конструкцията на надлеза, излята е нова пътна плоча на съоръжението и са поставени нови тротоарни конзоли, които не бяха предвидени в предварителния проект.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване