02/20/11 15:28
(http://www.klassa.bg/)

"Златна мечка" за филм от Иран

Иранският филм "Надер и Симин: Раздялата" спечели Голямата награда "Златна мечка" на 61-вия международен кинофестивал в Берлин.
Филмът на режисьора Ашгар Фархади беше сочен за фаворит още от началото на феста, който по всеобщо признание тази година не се отличава с особена конкуренция.
Лентата разказва за брак в криза, но е повод за изследване на класовите разделения в иранското общество, на иранския религиозен консерватизъм и на местната съдебна система. Историята е разказана с напрежение, типично за трилър.
38-годишният Ашгар Фархади спечели преди две години "Сребърна мечка" в Берлин за най-добър режисьор за "По повод Ели".
Победата за филма е още по-голяма, защото целият актьорски състав спечели и наградите за мъжка и женска роля, нещо безпрецедентно за голям международен фестивал.
"Сребърна мечка" за най-добра мъжка роля получиха Пейман Моади, Шабаб Хосеини и Сарех Баят, а "Сребърна мечка" за най-добра женска роля - актрисите Лейла Хатами, Сарина Фархади и Баят Сарех.
"Никога не съм вярвал, че ще спечеля тази награда. Последният път, когато бях тук, изобщо не си представях, че пак ще се върна на тази сцена", каза режисьорът победител на „Берлинале“-то.
"Искам да използвам повода, за да се обърна към иранския народ, да кажа, че мисля за него, за страната, в която съм израснал и в която научих какво е история", допълни Фархади.
"Иранският народ е един велик народ, един търпелив народ, един добър народ. Искам да спомена тук и Джафар Панахи.“
„Вярвам, че неговите проблеми скоро ще бъдат разрешени и се надявам, че той ще може да дойде тук идната година", заключи победителят.
За най-добър режисьор на "Берлинале" бе отличен германецът Улрих  Кьолер за германо-френско-холандската продукция "Сънна болест" - разказ за разрухата в западноевропейско семейство, посветило се в продължение на 20 години на хуманитарна работа в Африка.
Специалната награда на журито "Сребърна мечка" получи унгарският филм "Торинският кон" на режисьора Бела Тар.
Той започва с широкоизвестен епизод от живота на философа Фридрих Ницше, който през 1889 г. в Торино се намесил, за да спре издевателството на един кочияш върху неговия непослушен кон. Случката предизвикала фатален срив у и без това тежко болния Ницше и до края на дните си той не произнесъл нито дума.
Но филмът се занимава с живеещите в уединение кочияш-фермер, неговата дъщеря и със самия кон.
Деветчленното жури на Международната федерация на филмовата преса (ФИПРЕССИ),  в което участваше и българската критичка Ингеборг Братоева, отличи също филма на унгарския режисьор.
Наградата за най-добър сценарий спечелиха Джошуа Марстън и Андамион Муратай за "Опрощението на кръвта" - разказ за кървави вражди някъде в Албания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване