02/20/11 17:04
(http://www.klassa.bg/)

Камерън и Клег във война заради алтернативния вот

Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът от либералдемократите Ник Клег си размениха удари в спора за изборната реформа, която заплашва да разцепи управляващата коалиция, съобщи „Дейли рекърд“.
Камерън използва своя реч, за да отхвърли аргументите на своя заместник в полза на преминаване към алтернативния вот – система, при която гласоподавателите не отбелязват избран от тях кандидат, а подреждат кандидатурите според своите предпочитания. Така всеки кандидат, който получи повече от 50% от гласовете на първи тур, автоматично получава депутатско място. Поддръжниците на Клег от своя страна нарекоха опонентите на реформата „динозаври“.
Споровете се разразяват в навечерието на референдума за промяна на изборната система на 5 май, когато са и шотландските парламентарни избори. Премиерът обяви, че смяната на изборната система ще доведе до „парламент на избраните втори“, и разкритикува Клег, който по-рано бе определил алтернативния вот като „жалък компромис“. Според Камерън след премахването на сегашната система „висящите“ парламенти ще са често срещано явление. „Когато има повече висящи парламенти, ще има и повече пазарлъци между политиците – преди и след избори“, обясни премиерът. Клег от своя страна обвини сегашната изборна система, че окуражава политиците да злоупотребяват с разходите. „Има ясна връзка между това, колко сигурно е едно депутатско място и колко вероятно е депутатът да злоупотребява със системата. Когато системата благоприятства корупцията, тя трябва да бъде сменена“, каза още вицепремиерът.
Камерън и Клег подчертаха, че резултатите от референдума няма да разцепят коалицията. Широкоразпространено обаче е мнението, че ако Клег не спечели, ще му е трудно да задържи подкрепата на своята партия към коалицията. Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд обяви, че ще подкрепи смяната на изборната система, но партията му е разделена по въпроса.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване