02/20/11 16:32
(http://www.klassa.bg/)

ЮАР се присъединява към БРИК

ЮАР официално се присъедини към групата на най-бързоразвиващите се икономически страни БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изказване на финансовия министър на Индия Пранаб Мукерджи след срещата на финансовите министри на Г-20 в Париж. „От този момент групата ще носи името BRICS - със S от South Africa (Южна Африка)“, обяви министърът. Решението ще бъде оповестено на първата среща на върха на страните - членки на формата, през април в Китай.
Ще припомним, че ЮАР заяви желанието си официално да стане част от групата през август 2010 г. и тогава икономистът Джим О'Нийл, на когото дължим абревиатурата БРИК, заяви, че нейната икономика е твърде малка, за да бъде част от групата на най-големите развиващи се икономики в света. По негово мнение по-скоро Мексико, Южна Корея, Турция и Индонезия, които нарича „пазари на растежа“, са по-достойни да се присъединят към групата.
О'Нийл предлага като основен критерий за влизане в списъка „пазари на растежа“ ръстът на техния дял в световния БВП да надвишава 1%. Най-голямата икономика в групата е Китай с 9,3% от световния БВП. Бразилия, Индия и Русия заедно имат около 8%. ЮАР стана един от основните представители на „развиващите се пазари" на срещата в Копенхаген през декември 2009 година, докато страните от БРИК се изявиха като едно цяло, нуждаейки се от по-високи квоти за въглероден диоксид.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване