02/21/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

ВР и OMV изтеглят персонала си, ENI изчаква

Чуждите енергийни компании започнаха вчера евакуация на служителите си от Либия, предаде АФП. Британската ВР първа обяви, че в рамките на един или два дни ще изтегли 140 души, които се намират в страната. Компанията прави сондажи в Западна Либия, но те ще бъдат прекратени временно, заяви говорител на ВР.
Австрийската OMV също обяви евакуация на целия си персонал и семействата. Директорът на японската JV Nippon Oil & Gas Exploration в Триполи получи заповед от Токио да затвори офиса и да се прибере веднага. Норвежката Statoil съобщи, че чуждестранните й служители напускат и се затваря местната централа. Statoil разработва две петролни находища заедно с Total и Repsol.
Wintershall, клон на германската компания BASF, обяви от своя страна, че се готви постепенно да спре производството и да евакуира хората си.
Най-засегната от бунтовете е италианската ENI, най големият производител на петрол в Либия. Тя е вадила през 2009 г. по 244 000 барела дневно. Вчера говорител на компанията съобщи, че ще евакуира само второстепенен персонал и семействата на служителите си, но няма да спира производството.
На борсата в Милано вчера акциите на банка UniCredit, в която Либия е водещ акционер, паднаха с 3,38 % на 1,916 евро.
В нощта срещу понеделник близо 500 либийски демонстранти атакуваха южнокорейска строителна фирма край Триполи и раниха 17 от работниците, предаде Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване