02/21/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Николай Младенов: Готвим евакуация на българите

България подготвя план за евакуация на сънародниците ни от Либия. Това съобщи, цитиран от БНР, министър Николай Младенов в Брюксел, където външните министри от ЕС обсъдиха обстановката в Либия.
„Имаме готовност за евакуация, самостоятелна българска или съвместно с друга европейска държава, с която в момента работим. Не препоръчваме по никакъв начин на българските граждани, които се намират в източната част на Либия, да се опитват да стигнат до Триполи, защото информацията за това, кой какви райони от страната контролира в момента, е изключително противоречива“, каза външният министър.
Младенов съобщи, че посолството ни в Триполи, резиденцията на посланика и базата на фирма "Техноекспортстрой" имат готовност да приемат наши сънародници, които имат нужда от помощ или убежище. Той добави, че евакуацията на европейски граждани е допълнително затруднена заради изискването на Либия страната да се напуска само с изходна виза.
Регистрираните български граждани в Либия са около 500, от тях 60 са в района на Бенгази, съобщи Младенов. Българите, работещи по договори с фирми в Либия, са под 1000 души, каза председателят на Българо-либийския търговско-икономически съвет Веселин Деканаров.
От Министерството на здравеопазването заявиха вчера, че няма как да кажат колко са заминалите лекари в Либия. „Класа“ потърси държавната фирма „Експомед“, която изпраща наши лекари в Либия, но никой не бе открит за коментар.
От Българския лекарски съюз обясниха пред „Класа“, че българските лекари често заминават сами за Либия, като сключват частни договори без посредници или чрез фирми, които ги изпращат там. „Тези договори не минават през БЛС, защото Либия не е европейска държава и от медиците не се изисква сертификат за членство“, обясни председателят на съюза д-р Цветан Райчинов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване