02/21/11 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Оръжие за над 400 млрд. долара е продадено по време на рецесията

Антония Коцева
antonia.kotseva@klassa.bg

Продажбите на оръжие на най-големите компании производители в света рязко се увеличиха по време на глобалната икономическа рецесия, съобщи в. “Гардиън”. Това показват данни, изнесени от Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм. Печалбите на 100-те водещи оръжейни компании са се увеличили с 14,8 млрд. долара през 2009 г. спрямо 2008 г. През 2009 г. те са продали оръжие за 400 млрд. долара, което е с 8% повече от предходната година. Лъвският пай от 247 млрд. (61,5%) се пада на 45 компании, чиито централи се намират в САЩ.
Анализаторът на оръжейните пазари Сюзан Джаксън заяви, че ключова роля за скока в продажбите на оръжия играе увеличаването на разходите за продукти и услуги за военни цели на правителствата на САЩ и страните от Западна Европа.
От доклада на института ставя ясно, че американският гигант Lockheed Martin с продажби за 33,4 млрд. вече е на първо място, отнемайки първенството на британската BAE Systems. Двете компании имат пазарен дял 8,3%. След BAE Systems в класацията са четири американски компании - Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics и Raytheon. BAE доскоро беше най-голямата западноевропейска оръжейна компания, но през последните две години се наложи да съкрати 15 000 работници заради намалените бюджети за отбрана във Великобритания и САЩ. След ВАЕ от европейските компании се нареждат международната EADS и базираната в Италия Finmeccanica.
От европейските страни в Топ 100 на оръжейните търговци са 33 дружества, чийто бизнес е концентриран в Германия, Франция, Италия, Великобритания, Швеция, Испания, Норвегия, Финландия и Швейцария. Техните общи продажби са нараснали до 120 млрд. долара, което е с повече от 30% повече спрямо предходната година.
В представителния доклад не са класирани китайски компании, защото експертите не разполагат с точни данни какво количество продукция произвеждат и на каква цена я продават. Въпреки това те са убедени, че има достатъчно големи китайски оръжейни производители, които без проблем ще намерят място в Топ 100.
Един от най-водещите експерти относно войните и конфликтите по света сър Шерърд Купър-Коулс, бивш посланик на Великобритания в Афганистан и Саудитска Арабия, заяви, че той е предал на съда материали, уличаващи компании, които търгуват с бунтовнически групировки. Купър-Коулс бе първият, който заяви, че войната в Афганистан не може да се спечели с оръжие и затова трябва да се търсят други пътища за приключването й.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване