02/21/11 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Очакват нова вълна от фалити

През тази година ще станем свидетели на нова вълна от фалити в много сфери на икономиката, обяви вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. По думите му една от причините е влошеното финансово състояние на фирмите и увеличението на лошите кредити.
Според официалните данни на Българската народна банка размерът на необслужваните кредити в България е над 18% от общо отпуснатите заеми. Според анализ на БСК най-големи сътресения се очакват в строителството. Само тази година над 1500 строителни фирми не са се регистрирали в Строителната камара, което означава, че са прекратили дейността си.
В търговията също много фирми ще прекратят дейност, както и в обслужващия сектор и транспорта. През 2010 и 2011 г. задълженията на предприятията от нефинансовия сектор ще продължат да растат, но не с огромни темпове, прогнозира още Камен Колев. Според него в момента корпоративните задължения надхвърлят два пъти БВП на страната. За сравнение в САЩ това съотношение е едно към едно, а в ЕС – 137 на сто. Собственият капитал на предприятията е със 70% по-малък от размера на задълженията, обясни още Колев. По думите му през 2011 г. ще се задълбочава декапитализацията на нефинансовия сектор в българската икономика. Фалитите на предприятията пък ще доведат до нарастване на междуфирмената задлъжнялост. Същевременно и банките ще оказват натиск върху закъсалите компании.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване