02/21/11 16:33
(http://www.klassa.bg/)

След скока на "черното злато" - лавина и при храните

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК

Поскъпването на петрола закономерно ще доведе до увеличаване цената на газа. Наблюденията на международните пазари показват, че това обикновено става в 3-месечен срок. В такъв случай ще станем свидетели на скок в цената на синьото гориво около месец май. Но има и още закономерности - след увеличаването на горивата, следва поскъпване и на храните. Лошото е, че правителството не успя да овладее кризата на пазара на зърнени култури, при положение че България е един от големите производители на зърно в региона. Поскъпването на тази основна суровина за хранителната индустрия обикновено следва увеличението на основни енергоизточници като петрол и газ, и то в период от година - година и половина. Следва лавинообразно увеличение и при другите храни, а според данни на статистиката средно по 39,9% от доходите на българите отиват за храна. Всичко това става на фона на растящата междуфирмена задлъжнялост, която вече достига прага на насищане.
България е в най-драматично състояние от всички страни от ЕС по този показател, тъй като междуфирмените задължения водят до загуба на работни места, което е огромен проблем. Ние създаваме некачествени работни места, а закриваме качествени и тази тенденция се очертава все по-явно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване