02/22/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Сигнали за корупция до БОРКОР

Един от корпусите на незаконния строеж на фирма “Краш 2000″ в парк “Странджа”. Снимка: Светослава Банчева

На вниманието на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (БОРКОР)

Копие до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в Народното събрание

Уважаеми,

Приложено Ви изпращаме за анализ и отношение три журналистически разследвания, които съдържат подробни анализи, доказателства и свидетелства за корупционни практики и незаконосъобразни действия на овластени лица, от които са възникнали многомилионни щети за държавата и обществения интерес.

- Продажбата през 2002 г. на 130 декара общинска земя на брега на къмпинг “Корал”, община Царево на фирмата Витатур Инвест, в която чрез фурната Европа 5 има участие сегашният кмет на Бургас Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ. Земите са продадени по 7 долара на кв/м срещу ангажимент за крупни инвестиции от страна на купувачите, осигуряване на работни места и изграждане на инфраструктура. През 2007-2008 г. “Витатур Инвест” продава земите без да е реализирала нито едно от инвестиционните си задължения по договора с община Царево. Димитър Николов и приближените му бизнесмени съдружници във Витатур Инвест реализират печалба от около 30 милиона евро.

Налице са данни за търговия с влияние оказано от Димитър Николов над общински съветници в Царево. Има и съмнения и за давани подкупи. Документално потвърдено е, че кметът на Царево Петко Арнаудов не изпълнява решението на Общинския съвет за вписване на клауза за разваляне на сделката, в случай, че фирмата не изпълни инвестиционните си ангажименти. Той и юрисконсултът на Община Царево заблуждават Общинския съвет, че ще включат клауза за разваляне, но не го правят. По този начин става възможно земите да бъдат препродадени от частната фирма с огромна печалба. Случаят е интересен и от гледна точка на взаимодействието на лица от различни политически сили (БСП, СДС, НДСВ) в името на материалната облага за сметка на обществения интерес.

Показателни са и следните факти: общински съветници от Царево, гласували за тази сделка, впоследствие получават на безценица скъпи терени на брега на морето като лица с установени жилищни нужди. На тях те са построили хотели и апартаменти за продан. Върховният Административен Съд, който одобрява сделката, оспорена от областния управител, също се сдобива с терен за почивна станция на брега на морето в с. Лозенец на символична цена. Съпругата на съдията от ВАС Николай Урумов - Здравка, получава терен като крайно нуждаещ се в Ахтопол. Урумов е шеф на 3-то отделение на ВАС, което разглежда казусите с местното самоуправление и администрация.

Журналистически разследвания по темата: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=170849 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166339 http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166599 Документация по сделката: https://picasaweb.google.com/parisvesti/GzuZzD# Видео със свидетелство на бивши общински съветници: http://www.youtube.com/watch?v=qY8yxdwCbys

- Издаване на разрешение за строеж на ваканционно селище “Златна Перла” на базата на фалшифициран документ от МОСВ. Случаят стана скандално известен след журналистически публикации и прокуратурата започна разследване. Установено беше наличието на фалшив подпис на зам-министър Йордан Дардов на писмо, с което се одобрява инвестиционния проект в границите на парк Странджа. Разследването е приключено без да бъде разследвано докрай кой е използвал фалшификата и е входирал документа в Община Царево. По този начин е прикрита отговорността на действителния поръчител и на бенефициента от криминалното деяние. Има данни, че лицето, което е внесло документа в Общината е юристконсултът Евгений Мосинов.

- Продажба на частни юридически лица на земи на територията на Парк Странджа, които са публична държавна собственост. През 2004 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване