02/22/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Взеха СРС-тата от Цветанов, дават ги на Калин Георгиев

Ана Михова

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов повече няма да има правомощия да разписва разрешения и искания за използването на СРС. С такива права ще бъде натоварено професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар Калин Георгиев. Това стана ясно вчера след среща, посветена на промени в Закона за СРС, между премиера Бойко Борисов, председателя на ВКС Лазар Груев, главния прокурор Борис Велчев и правосъдния министър Маргарита Попова.
"Не виждам логиката политическо лице да дава тези разрешения, защото главният секретар е висшата професионална фигура в министерството - той трябва да върши това", обяви премиерът Борисов. Той добави, че още като главен секретар на МВР е бил несъгласен с тези правомощия на политическия ръководител на ведомството.
Според сега действащия Закон за СРС подслушването се разрешава от съда, като след това вътрешният министър трябва да разпореди изпълнение на съдебното разрешение, което се изпраща в секретната служба в МВР СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции). Без разпореждане на министъра не може да започне подслушване. Той има право и без съдебно разрешение да разпореди 24-часово подслушване.
Темата за промени в Закона за СРС се дискутираше почти по едно и също време на две места. В 10 часа в Народното събрание започна кръгла маса, организирана от подкомисията за контрол върху СРС-тата, на която присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, вътрешният министър Цветан Цветанов, правосъдният Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев, депутати, водещи юристи, правозащитни организации. Час по-късно в Съдебната палата се проведе „срещата на върха“ между премиера, шефовете на ВКС и ВКП и правосъдния министър. Точно на нея бяха съобщени основните законодателни промени.
„Истинското разрешение се дава от съдията. В момента, в който съдията разреши използването на даденото СРС, всъщност министърът на вътрешните работи единственото, което прави, е да разпореди включването на машината или изпращането на бригадите за проследяване”, обясни Бойко Борисов. „Ако днес съдиите издават разрешение за 500 мероприятия за проследяване и службите имат 20 бригади, главният секретар ще може да откаже 480. Ако процедурата е както в момента – министърът да подписва СРС-тата, то те не могат да бъдат експлоатирани нито правилно, нито пък изписвани и предавани в прокуратурата”, обясни още Борисов. Според него съдията, който разрешава използване на СРС, трябва да следи и за процеса по тяхното прилагане и унищожаване, ако това се наложи. Премиерът се съгласи с мнението, че сега исканията за подслушване са твърде много. Преди дни от ВКС съобщиха, че през миналата година са издадени 16 000 разрешителни за СРС.
По-рано в парламента Цветан Цветанов съобщи и няколко конкретни идеи как да се увеличи контролът върху хората от МВР и ДАНС, които боравят със СРС. Една от тях е да се монтират видеокамери в техните кабинети. Служителите на СДОТО пък ще минават на полиграф на всеки 6 месеца, за да се тества тяхната лоялност. По първоначални изчисления за взимането на тези мерки ще са необходими около 30 млн. лв. Цветанов съобщи още, че служител на ДАНС не е издържал полиграфското изследване и вероятно има съпричастност към изтичането на СРС-тата по случая с шефа на митниците Ваньо Танов. Освен него на детектора на лъжата се е провалил и служител на СДОТО в Добрич.
Министър Маргарита Попова пък изтъкна, че гражданите трябва да получат и право да търсят обезщетения, ако са подслушвани без основание.


Консултативният съвет за национална сигурност се събира при президента

Проблеми, свързани с вътрешната сигурност на страната, но в контекста на европейската сигурност, ще бъдат разисквани по време на Консултативния съвет за национална сигурност днес при президента Георги Първанов. На него ще бъдат дискутирани няколко основни теми: как покриваме критериите за влизане в Шенген, които са ключов момент във външната политика на България, нарасналата контрабанда и скандалът със СРС-тата. Преди дни държавният глава изрази мнение, че е необходима промяна в контрола на подслушванията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване