02/22/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Египет и лутанията на ЕС

в. Ромъния либера

Тактиката и смелостта на протестиращите египтяни успяха да съборят в крайна сметка един авторитарен режим, неспособен да смени един възрастен и болен лидер, който се беше задържал на власт повече от три десетилетия. В продължение на две седмици безброй египтяни, най-вече в столицата, се отказаха от традиционното си вцепенение, за да поискат да имат право да участват в моделирането на съдбата на нацията. Независимо от по-нататъшния развой на събитията в Египет, неотдавнашните събития бяха рядкост за Близкия изток, известен като рай на деспотите.

Ролята на чуждестранните сили в събитията в Египет остава неясна. Едуард Лутвак - американски историк и военен анализатор, произхождащ от румънския град Арад, отбеляза миналата седмица, че “при условие, че Америка е твоят любимец, не си позволяваш да стреляш срещу собственото си население”. Ако във Вашингтон президентът Обама подкрепи легитимността на исканията на демонстрантите, Москва и Пекин предпочетоха хладното мълчание.

Що се отнася до изявленията на официалните представители на ЕС, те бяха двусмислени. Катрин Аштън, върховният представител на ЕС за външната политика, заяви, че в случая на Египет и Тунис правилният път започва с укрепването на институциите. По този въпрос може да се каже много в подкрепа на бавния подход, в дългосрочен план, и срещу ускорените мерки, само по фасадата. До момента ЕС не се е прославил твърде много в областта прилагане на проекта “дълбока демокрация” - така скъп на душата на госпожа Аштън.

От гледна точка на процеса на разширяване, съществуват достатъчно аргументи, за да се твърди, че най-малкото в случая на Румъния ЕС се провали по отношение на насърчаването на демократичните ценности. ЕС изостави изключително бързо усилията, насочени към промяна отдолу нагоре, които трябваше да възникнат чрез увеличаване на правомощията на местните общности и чрез подобряване на образователната система, за да се задоволи да финансира, най-често с голяма щедрост, какъв ли не род банални проекти в страната. След всичките привлечени предприсъединителни фондове ФАР, ИСПА и САПАРД, Румъния обаче ни най-малко не спечели от впечатляващите проекти, защото голяма част от сумите или изтекоха в джобовете на местни и или чуждестранни мошеници, или увеличиха печалбите на консултантски фирми.

През седемте години на преговори по присъединяване, водени с Румъния - период, през който фактически трябваше да бъде решителната сила на политическата сцена в страната, ЕС непрекъснато отслабваше ангажимента си към ценностите на демокрацията. Съгласи се с промяната в конституцията през 2003 г., която само направи имунитетът на народните представители не толкова биещ на очи, и създаде една полунезависима служба за контрол на съдебната система, съответно Висшия съдебен съвет. Гюнтер Ферхойген, бившият комисар за разширяването и сегашен проспериращ консултант в сферата на европейските въпроси, изобщо не скри желанието си да види партньорите си в преговорите, а именно Нъстасе и Социалдемократическата партия, преизбрани на парламентарните избори през 2004 година.

ЕС остави политическия плурализъм в Румъния на произвола на съдбата, показвайки се напълно незаинтересован от отслабването му, но в замяна не забрави да бъде твърд по отношение на развитието на икономическия либерализъм. Последният предполагаше, от гледна точка на Брюксел, една шокова терапия, която приключи за рекордно време в икономика, попаднала в голямата си част в ръцете на местни магнати или алчни чужденци. Ако ЕС направи в Египет само малка част от грешките си в Румъния, последствията ще бъдат направо взривоопасни.

Франция засили присъствието и влиянието си в Северна Африка, но начинът, по който го направи, по-специално напоследък, е много повече от спорен. Премиерът Франсоа Фийон бе на почивка в Египет за сметка на режима Мубарак само няколко седмици преди падането му, ползвайки хотел, самолет и круизен кораб за пътешествие по река Нил от страна на домакините, докато външният министър ...

Публикувана на 02/22/11 22:20 http://e-vestnik.bg/11128/egipet-i-lutaniyata-na-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване