02/22/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

С 4,25 млн. евро оборудват кораб за нефтените разливи

„Класа“

Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) осигурява 4,250 млн. евро за оборудване на втори кораб за борба с нефтените разливи в Черно море. Условията за участие в търга бяха обявени вчера във Варна пред представители на морския бизнес.
Документи за участие се подават до 16 март, посочи Бренд Блум от офиса на агенцията в Лисабон. По думите му списъкът с предварително одобрените кандидати ще бъде оповестен през април. Блум уточни, че в търга могат да участват всички държави от ЕС, както и трети страни, които са в "белия списък" на Парижкия меморандум, каквато е Турция.
Оборудваният кораб ще обслужва западното крайбрежие на Черно море, където попадат Румъния, България и част от Турция. Изискването на EMSA е при инцидент специализираният плавателен съд да може до 24 часа да е на мястото и да започне събирането на разлива.
В търга може да участва всеки корабособственик, който има подходящи съдове, допълни началникът на ИА "Морска администрация" Сергей Църнаклийски. Европейската агенция може да сключи договор със спечелилия търга в началото на ноември, а реалното изпълнение на контракта ще започне на 1 януари 2012 г. Единственият кораб за борба с разливите в Черно море се намира в румънския град Констанца. Втори плавателен съд ще повиши възможността за справяне с инциденти и ще намали времето за реакция.
Договорът ще се сключва за четири години с възможност да бъде удължен за още четири. Изискването на EMSA е на кораба да се правят малки учения на всеки 3 месеца, а поне 10 дни в годината той да участва в големи учения. За това Европейската агенция допълнително отпуска средства.
За нас представлява особен интерес тази възможност, тъй като сме в най-изгодна позиция географски, каза собственикът на танкери Димитър Симеонов. Това е участие в европейско мероприятие и критериите, които са поставени, са абсолютно разумни. Нашата фирма разполага с три танкера във Варна, Бургас и Констанца и имаме шансове да се класираме технически.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване