02/22/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“: Нивото на морското обучение падна много, ще го коригираме


Сергей Църнаклийски е завършил ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ през 1984 г., специалност „Корабоводене“. От 1984 г. до 1998 г. е помощник-капитан на кораб в БМФ и други компании. От 1998 г. е експерт в Държавна инспекция по корабоплаване, а след това е заемал различни длъжности в ИА „Морска администрация“ (ИАМА). Назначен е за изпълнителен директор на агенцията през ноември 2009 г.


- Капитан Църнаклийски, в морския бранш се говори с тревога за силен спад в качеството на морското образование. Споделяте ли тази тревога и какво смятате, че трябва да се направи?
- Пониженото качество е пряко отражение на ситуацията в цялото общество. То е типично в контекста на спада на качеството на цялата образователна система. Ние специално сме разговаряли много с институциите, които се занимават с образованието на морските кадри. Те споделят становището, че още на самия вход, при приема, който се извършва, кандидатите за морски лица идват с доста слаба подготовка от основното си и средното си образование. В тази връзка сме говорили за една взаимна дейност между висшите и средните специализирани учебни заведения, учениците, показали висок успех в специализираните средни училища, да бъдат приемани без кандидатстудентски изпит в съответните висши учебни заведения.
Ние също така имаме нужда от помощ от бранша. Морското образование е доста скъпо, особено плавателният стаж, който е задължителен и струва доста пари. Говорили сме с асоциацията на корабособствениците и други представители на бизнеса малко по-активно да участват в този процес, да сключват предварително договори с обучаемите, дори и да осигуряват за своя сметка съответния плавателен стаж. Защото доста често именно финансовият момент отдръпва от професията кандидатите за нея.
Специално за уеднаквяването на учебните програми с европейските смятаме да използваме средства от ЕС. В момента по един такъв съвместен проект работна група от Холандия ни помага за оптимизирането им.

- Да се върнем към последната изпитна сесия за капитанска правоспособност във Варна. Бяха сменени в последния момент членове на комисията, изпитни въпроси, задачи. Какво наложи това?
- Директно ви отговарям – от известно време до мен достигат сигнали, че изпитната комисия злоупотребява с правото си да изготвя изпитните материали. Едва ли не, че съществува корупционна схема за облагодетелстване на определени кандидати в тези изпити. В тази връзка взех мое лично решение да подменя изпитните материали в последния момент, като махнах тези, които се очакваше да се паднат на изпита. Съвместно с директорите на регионалните дирекции в Бургас и Варна подготвихме новите изпитни теми. За да няма спекулации с имената на членовете на изпитната комисия, които излязоха в медийното пространство, тези хора бяха извадени от състава й. Аз прецених, че и за тях ще е по-добре да не участват в тази изпитна сесия.

- Какви бяха резултатите от този изпит?
- На всяка изпитна сесия има издържали и неиздържали. Все още очаквам протокола с окончателните резултати, но по първоначални данни процентът на неуспелите в тази изпитна сесия е доста по-висок, отколкото при предишните изпитни сесии. Изводите всеки сам може да си ги направи.

- Бяхте обявили, че ще въвеждате електронно изпитване и телекомуникационни средства по време на изпитите. Докъде стигна този проект?
- Това е една моя идея, мога да го нарека и мечта, откакто бях назначен на тази длъжност. Парите, необходими за реализирането й, са планирани в средствата за капиталови разходи на агенцията и ги чакаме, за да започнем работа по нея. Системата е и в интерес на самите кандидати. В момента какво е положението – има едни сесии, които се обявяват в началото на годината и са обикновено през три месеца. Това ограничава самите морски лица в избора им кога да пътуват, на какви рейсове, кога да слязат и да се подготвят, за да могат да се съобразят с определената дата. С електронното изпитване смятам да променя практиката с тези сесии – трябва през цялата година да могат да бъдат изпитвани желаещите. Когато един моряк се чувства подготвен – той идва при нас, заявява желанието си и в рамките на 1 месец му се назначава дата, на която да се яви. Също така по този начин се спестява и човешки ресурс – в момента в комисиите участват по 30-40 души специалисти, които се откъсват от работата си за по една седмица. С електронното изпитване ще са необходими само 3-4 души, които да извършват цялата процедура, която ще трае точно един ден. Важният момент е, че при компютърното тестово изпитване човешкият фактор се елиминира. Изпитът и оценката ще се извършват от софтуера. Всички тестови въпроси ще бъдат предварително известни и ще бъдат качени на уебстраницата на ИА „Морска администрация“. Всеки ще може предварително да извърши своята подготовка и да си планира явяването на изпита.
Въвеждането на компютърни тестове и видеонаблюдение на изпитите ще доведе до максимална прозрачност и по-добра подготовка на кандидатите. А и ще бъдат пресечени всякакви спекулации и слухове за покупко-продажби на изпитните теми и въпроси.

- Имате идея и за видеонаблюдение на учебните курсове. Тя обаче като че ли среща сериозен отпор...
- ...Идеята не е да се наблюдават целите курсове, а само да има записи на практическите упражнения. Проверяващите от ИАМА ще могат при проверка да се запознаят с практическите упражнения и да видят дали всеки един от курсистите е преминал през съответната практическа подготовка. Така ще сведем до минимум възможността определен курсист да отиде, да си заплати курса, да не участва в нищо, а накрая само да отиде за сертификата. Мисля, че с тези нововъведения ще подобрим качеството на провежданите курсове.

- Предстоят промени в Наредбата за правоспособността на морските лица. В какво най-общо се изразяват те?
- В момента Наредба №6 се доближава почти плътно до изискванията на международните конвенции и европейската директива. Промените, които предвиждаме, ще бъдат в услуга на моряците. Те касаят най-вече изпитния процес, чиито улеснения вече обясних.
Ще бъдат регламентирани едни минимални национални стандарти, с които квалификационните центрове трябва да се съобразят. Ще се въведат минимални критерии за материална база, преподаватели и учебни програми. А не както сега - един курс в едно учебно заведение да се провежда за 3 дни, в друго за 5, в трето за 10. Целта ни е да уеднаквим и стандартизираме учебния процес.

- Кога ще има яснота около бъдещето на спасителния влекач „Перун“ и необходимите средства за възстановяването му? Как смятате да се компенсира недостигът от спасителни средства в българския район за отговорност?
- За „Перун“ имам информация от ДП „Пристанищна инфраструктура“, която е негов собственик в момента. Има изработена подробна ремонтна ведомост. За да се възстанови класа на „Перун“ и той да бъде въведен в експлоатация, според нея са необходими около 1 милион евро. Които в тази криза за държавата на този етап е почти невъзможно да бъдат осигурени. Затова ние гледаме и към алтернативни варианти за осигуряване на българския район на отговорност. Очаквам ВМС да придобият три специализирани хеликоптера, специализирани за летене над вода, със специално обучени пилоти и техника. Разговаряли сме с ВМС, те имат готовност на тези хеликоптери да бъдат качени обучени специалисти за спасяване на хора в морето. Ако наистина военните моряци получат такава техника, тя ще бъде от полза не само на армията, но и на гражданското общество в морските райони.
Освен това има възможност за използване на подобни на „Перун“ кораби. Не е тайна – във Варна вече пристигна „Ентърпрайс“ - нов помощен влекач, който евентуално би могъл да се включва в спасителни операции, поне докато „Перун“ не бъде ремонтиран и върнат на служба.

- Какви са изводите от последния морски инцидент – сблъсъка на кораби край нос Емине и проведената след това спасителна операция?
- Наистина, направи се едно много обширно обсъждане на операцията. В него участваха представители на всички институции – „Гранична полиция“, „Морска администрация“, ВМС, ВВС, неправителствени организации като спасителите от БУЛСАР, специалисти от ВВМУ, ТУ-Варна, Асоциацията на капитаните. Направи се подробен анализ, който показа, че действията на спасителите са били правилни, организирани оптимално съобразно наличните сили и средства. Това, към което ще се стремим, е опростяване на съществуващите процедури за взаимодействие по време на подобни операции. Ще бъде изработен и план за обучение и тренировки, като се използват наличните тренажори в учебните заведения, например в БМКЦ и ВВМУ. На тях ще бъдат проигравани периодично операции по търсене и спасяване, а поне веднъж годишно ще правим съвместни учения по търсене и спасяване. Разбира се, разчитаме в тези учения да се включат и тези така дълго чакани хеликоптери във ВМС, които значително ще подобрят възможностите ни за реагиране при подобни инциденти.

Интервюто взе Михаил Рангелов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване