02/23/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Калин Пешов, изпълнителен директор на „Главболгарстрой холдинг” АД: Новите правила промениха поведението на пътностроителните фирми


Калин Пешов е завършил бакалавърската си степен в Техническия университет-София, а след това се дипломира като магистър по бизнес администрация в Business School Lausanne и EMP, Wharton, University of Pennsylvania.
От 1994 г. до 1999 г. заема позицията на търговски директор в „Роял патейтос“ АД. Кариерата му продължава като търговски мениджър на Honeywell България, за кратко в Министерството на финансите, преди да се присъедини към най-голямата строителна компания в България – „Главболгарстрой холдинг“ АД. От 2003 г. до 2006 г. е маркетинг мениджър на компанията. От 2006 г до сега заема поста изпълнителен директор.



- Г-н Пешов, „Главболгарстрой”(ГБС) участва в консорциум с италианската фирма „Импреза” в търга за строителството на лот 1 от магистрала „Марица”. Защо решихте холдингът да се представя по този начин?
- Участваме с този партньор вече в няколко процедури. Изборът ни да участваме с тях е продиктуван от относително завишените критерии на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по отношение на реализирани обороти, тъй като те са недостижими за българските компании. Това е причината и други колеги да участват с големи европейски фирми. Според мен тази партньорска работа няма да донесе позитиви или негативи на българските фирми, защото като цяло те извършват фактическата строителна работа. За дадени проекти може да се черпи опитът на чуждестранните партньори. Но нещата са много комплексни и няма как да се генерализират. Ние участваме със същата компания и за рехабилитация на железопътната инфраструктура, където сериозно ще разчитаме на техните ноу-хау и опит.
В търга за строителството на „Марица“ това, което се предвижда като строителна дейност, можем и сами да извършим. Въпреки това международните фирми идват със своя опит при изграждането на първокласни пътища и магистрали, от който ние ще се учим и ще разчитаме на помощ за банковите гаранции, които трябва да се дадат в тази процедура.

- Как ще коментирате тръжните процедури, които АПИ провежда, и очаквате ли нови изисквания за следващите търгове?
- Според мен търгът е много коректен. В него възложителят е включил всичко, което се очаква да бъде направено от изпълнителя на проекта. Не очакваме да има други промени в процедурата за избор на изпълнител на другите лотове от „Марица”. Готвим документите и за лот 2 на аутобана, както и за процедурите за магистрала „Струма”. По проекта за „Струма” се подготвяме вече 5 години, защото не може да се изготви оферта за един ден. Както ние, така и всички колеги няма как да не приоритизираме тези проекти. Никой не иска да се отказва от свежите европейски пари, макар че ние трябва да си ги изработим. Но те винаги съживяват финансовото състояние на една фирма.

- Как бихте определили конкуренцията в търга за изграждането на първата отсечка от магистрала „Марица” и какви ценови оферти очаквате?
- Сериозна! В този търг има 12 участници, които са хора с опит и сериозно ноу-хау. Очаквано, в кризата се повиши конкуренцията. Това доведе до завишаване на изискванията на АПИ към участниците, както и до промени в условията в търговете. Това състезание ще е трудно, такива ще бъдат и всички процедури, които ще се откриват в бъдеще. А относно цените се надяваме да няма дъмпинг, защото няма смисъл от такива предложения. Проектът трябва да се изпълни в параметрите, в които е заложен. Договорът, който се подписва, е много тежък и няма резон за подобни оферти. И ние искаме да сме най-евтини, с най-доброто предложение, но не бихме си позволили да дадем оферта, която не сме способни да изпълним.

- Освен процедурите за изграждане на магистрали в момента вървят търгове и за рехабилитация на второкласни и третокласни пътища, те представляват ли интерес за вас?
- Проектите за строителство и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища са привлекателни като цяло за структурата ГБС и най-вече за инфраструктурното й предприятие. Ние имаме дъщерни компании във всички по-големи градове на страната, с които основно участваме в търговете за трасета. Хубавото е, че използваме комбинирано натрупания опит, кадрите, механизацията и бази на „ГБС инфраструктурно строителство“ и местни компании. Естествено, не навсякъде можем да отидем, защото невинаги имаме необходимия ресурс за офериране. Но вземаме участие във всеки търг, в който можем да сме конкурентоспособни. Борим се за всяка поръчка.
Холдингът целево развива инфраструктурната си дейност през последните 10 години. Дори когато много колеги насочиха работата си към сградното строителство, ние не обърнахме гръб на работата по пътни проекти.

- Докъде стигна строителството на спортната зала? Можем ли да очакваме по-ранното й пускане в експлоатация?
- Проектът е в доста напреднала фаза на изпълнение. Грубият строеж е завършен. Но сега остават довършителни работи, които отнемат много време. Тя изглежда готова, но има още много работа. Досега не е правено такова съоръжение, с толкова много инсталации и трябва да се мисли както за сигурността на зрителите, така и за тяхното удобство при посещенията им в залата. Преди няколко дни сложихме информационния куб, който няма аналог в региона. Той предава в реално време случващото се на терена, като осигурява видимост на всички зрители. Ще завършим обекта в срок, предвиждаме голямо откриване в началото на август, но не можем да говорим за предварително пускане в експлоатация. До момента нямаме проблеми с разплащането от страна на държавата. Около 60 млн. лв. вече са преведени.

- Как изглежда пазарът на имоти след кризата, можем ли да говорим за увеличаване на строителния интерес към енергийно ефективни сгради?
- Ако имаш качествен продукт, на атрактивно място и с подходяща цена, се продава. Имаме инвестиционни проекти, които се продават, макар и по-бавно. Когато има качество и смисъл в един продукт, той се търси и се реализира дори и на силно редуциран пазар. Звучи много оптимистично да се говори за енергийно ефективни сгради, но истината не е такава. Продуктът, който се предлага на пазара, наистина трябва да е изпълнен в срок и с най-високо качество, но не може да се говори за сериозни инвестиции в такива сгради. Истински ефективните сгради са много скъпи. С цените на енергия в България възвръщаемостта на инвестицията отнема много време и хората не са готови да ги купуват.
Според мен е рано да се говори за пазар на такива обекти. Всички знаем за европейските директиви, за увеличаване на енергийната ефективност, но все още се готвим за това. Много трудно можеш да убедиш хората, че инвестицията от 3500 евро в енергийно ефективно жилище е рентабилна. Дори и да им се обясни, че тя ще се възвърне за осем години, че ще повиши цената му с около 10 хил. евро и ще намали разходите за отопление, те не са склонни да вложат необходимите средства. Хората не искат да купуват такива имоти и затова не ги правим.

- Изпълнявате ли в момента проекти извън страната и къде е по-лесно и изгодно да се работи?
- Да. В Русия работим, но ГБС там има традиционно строителство. Сега обемът е много по-малко от преди, но продължаваме да изграждаме. В момента правим и експорт на резервоари за вода към Ирак. Последните ни проекти са насочени към строителния пазар в Македония. Но нямаме засега спечелен голям проект. Гледаме и към Румъния. Част от настоящите ни планове са ориентирани към северната ни съседка. Целта на холдинга е да се развива като регионален играч. Еднакво трудно се реализират проекти и в България, и в чужбина. Залаганата печалба е между 2 и 8 на сто при всички видове строителство.

- Преди време се говореше, че български фирми, сред които и ГБС, ще строят обекти за олимпиадата в Сочи, какво се случи с тези проекти?
- Имаше предложения, но ние решихме да не се разпростираме толкова, а да съсредоточим работата си около Москва и Владивосток. Обектите, които трябва да се правят в Сочи, са много сериозни и към тях са се насочили абсолютно всички строителни гиганти не само от Европа, а от цял свят. Още повече че от строителна гледна точка олимпиадата е буквално утре. Холдингът трябваше да вкара един сериозен инвестиционен и кадрови ресурс, без ясна визия какво ще се случи там. Затова решихме да не работим в Сочи.

- Как завърши 2010 година за ГБС?
- Бих казал нормално за условията на криза. Имаме спад в обемите около 20% за 2010 г. спрямо предходната година. А отнесено към пиковата 2008 г., намалението е приблизително 35-40 на сто. Но това е неизбежно, защото строителството е най-засегнатият бранш от кризата. Хубавото при нас е, че винаги сме се държали много консервативно към бързите печалби. За нас строителството на имоти винаги се е разглеждало много внимателно и много прецизно са преценявани инвестициите в него. ГБС участваше в търговете през 2008 г., на които никой не обръщаше внимание. Това позволи на компанията да не загуби от опита и своето ноу-хау. Но сега това ни е голям плюс, защото си останахме строителна компания, доказана на този пазар.

Интервюто взе Николета Цветкова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване