02/23/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Консерваторите на Меркел ближат рани след загубата в Хамбург

Франс прес

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел ближат раните си след тежкото поражение в Хамбург, което опозицията представя като сигнал за следващите шест местни вота през 2011 година. “Тези избори ще ни дадат криле”, радваше се генералният секретар на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман, чиято опозиционна партия спечели абсолютно мнозинство във втория по големина град в Германия, с 48,3 процента от гласовете, според неокончателните резултати.

“Това е болезнено поражение”, призна генералният секретар на християндемократите Херман Грьое. Със загубата на голямото пристанище на Балтийско море ХДС вече не ръководи никой град с население над един милион души, изтъкна консервативният в. “Велт”. “Това изнервя правителството, защото заплашва стремежите му към модернизация”, писа всекидневникът.

Макар и очаквано, това поражение ще усложни задачата на г-жа Меркел, защото лагерът й губи още три гласа в Бундесрата, горната камара на парламента, който представлява провинциите. ГСДП ще може да блокира редица законопроекти, най-вече засягащите данъчната политика или здравеопазването.

Благодарение на тази първа победа социалдемократите получават психологическо предимство в изборния маратон, който трябва да приключи през септември в Берлин. “Това окуражава тяхната партия и ще мотивира членовете на ГСДП в предизборните им кампании” в другите провинции, коментира пред АФХ Нилс Дидерих, политолог в Свободния университет на Берлин.

Консерваторите пък “са изправени пред други проблеми”, подчертава левоцентристкият всекидневник “Зюддойче цайтунг”, припомняйки случая с министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, обвинен за плагиатство в докторската си дисертация отпреди пет години.

Изгряващата звезда в правителството на Меркел и най-популярен министър беше принуден в края на миналата седмица да се откаже временно от докторската си степен, докато Байройтския университет, който му я присъди, оповести доклада си. Парламентарните фракции на ГСДП и Зелените искат да го разпитат в Бундестага тази седмица във връзка със случая. Германският печат гъмжеше от слухове за оставка.

Всички анализатори обаче единодушно смятат, че последиците за християндемократите от загубата в Хамбург ще бъде ограничена на национално равнище. Поражението на ХДС се обяснява най-вече с оставката на консервативния кмет Оле фон Бойст, една изключително популярна и бунтарска фигура, който предизвика разпадането на уникалната в Германия коалиция от 2008 година между ХДС и Зелените. “Социалдемократите просто завоюваха отново бившата си крепост, която отстъпиха на десницата точно преди десет години, след 44 години на власт”, отбелязва Дидерих.

Християндемократите продължават да са начело в последните социологически анкети на национално равнище. За ХДС предстоящите на 27 март избори за местни органи на властта в Баден-Вюртенберг, просперираща и мощна провинция, която те ръководят от 58 години, са много по-важни. “Супер изборната година” ще приключи през септември в Берлин, където ГСДП е заплашена от Зелените.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване