02/23/11 04:14
(http://e-vestnik.bg/)

Потребителят срещу мобилната ламя - списък на безобразията

Плакат, издигнат на организирания протест срещу мобилните оператори пред Народния театър в събота. Снимки: Светослава Банчева

Митинг против мобилни оператори - това се случи в събота в България. Откъдето да го погледнеш, уникална новина - не се е чуло по света подобно нещо. А българските медии и дума не обелиха, телевизиите нищо не показаха, вестниците нищо не написаха…
Поне да бяха споменали исканията в протестите… На българските медии им дай да се репчат и да пишат срещу държавната топлофикация, но за частна компания - мълчание (виж поканата накрая на текста - пиши на e-vestnik за безобразията).

Ако някой има илюзии за независимост на българските медии, време е да ги изгуби. Докато те мълчат, потребителите наричат трите оператора Ментел, Грабул и Свиваком. Те са от най-големите рекламодатели и медиите с нищо не искат да им нарушават спокойствието, макар средният българин да е пропищял от тях. Трябваше Европейската комисия да се намеси и да обясни, че у нас сметките са над средните за Европа - в най-бедната страна в ЕС, а цените за свързване между операторите - най-високи в Европа.

Неотдавна потребителка се оплака в сутрешния блок на бТВ за безобразни номера на оператора й - със запитване по телефона й дали сим-карта, а после се оказало, че са й набутали не една, а две сим-карти, най-нахално, без да могат да докажат, че тя ги е пожелала. И отказват да решат проблема, сметките си вървят. Всичко добре, но телевизията не съобщи името на мобилния оператор. Защо? Да не би да не е истина? Да не би някаква държавна тайна да е?

Организаторите четат исканията на потребителите. Снимки: Светослава Банчева

Същото е и с банките - никой не смее да каже име на банка, когато се оплаче някой от нея. А в банките се вършат безобразия, включително изчезват пари на клиентите им. И всичко това се прикрива. Но това е друга тема.

В случая недоволството от мобилните оператори преля чашата. Най-вече МТел докара много потребители до истерия, с продължилата месеци смяна на софтуерната платформа, която обслужва системата - отчитане, фактури, плащания, всичко. Много потребители пропищяха от сметките си, като получиха след дълго чакане фактури. Има потребители с тройно и петорно по-големи сметки, в сравнение с обичайните месеци наред преди това. В e-vestnik ще пишем повече по въпроса, с конкретни примери.
Но ето ги основните шашми и подходи на българските мобилни оператори, систематизирани от организаторите на протеста пред Народния театър в София.

Примамване с бонуси и подаръци

Операторите рекламират шумно и предлагат по телефона сключване на срочни договори, при което се предлага подарък, но не се разясняват изчерпателно условията по договора. Те са типови, изготвени предварително с пълни гаранции за оператора и никакви за потребителя, при възникнал спор или проблем. Потребителите имат право само да го подпишат, без да могат практически да се запознаят със съдържанието му, той се представя в последния момента като свършен факт или се сключва по телефона. Голяма част от оплакванията от тази практика идват от възрастни хора, които изпитват практически трудности да се запознаят с условията и разчитат изцяло на обясненията на търговците.

На протеста се събра рехава група от общо около 100 души, но той не беше добре разгласен, медиите го премълчават. Недоволните са милиони. Снимки: Светослава Банчева

Сключване на договори по телефона

Най-много оплаквания има от потребители за това, че получават фактури по тарифни планове, за които нямат договор. А ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване