02/23/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Революция по телевизията? Не очаквайте цялата история

в. Дейли телеграф

Висш египетски военен подвърждава оставката на Мубарак. Снимка: от тв екрана

За първи път от много време насам от арабския свят пристигат не само новини, но и спиращи дъха кадри. Революциите предлагат вълнуващи преки репортажи, някои от които приковават вниманието.

При кулминацията на демонстрациите в Кайро седях залепена за телевизора, гледайки обръщението на Хосни Мубарак към египетския народ. Можех да видя как той говори - имаше симултанен превод - и да следя в същото време реакцията на тълпата. Мубарак беше в ъгъла на картината, а останалата част от екрана беше запълнена със скандиращи египтяни. За миг беше възможно да си представя, че гледам как самата революция се развива в реално време. Все едно самата аз бях там, почти.

Но разбира се, не бях. Можех да видя какво показват камерите, а голяма част от важните неща оставаха невидими. Не можех да видя как униформените военни преговарят зад кулисите. Не знаех какво казват пратениците на правителството на Обама на Мубарак и приближените му. Не можех да видя семейството на Мубарак и не знаех дали то трескаво се подготвя да напусне града или решително се съпротивлява. Не можех да съзра как бизнесмените прехвърлят своите авоари в чуждестранни банкови сметки, ако наистина са правели това, или как тайната полиция изгаря своите документи.

Въпреки че можех да видя радостните тълпи на екрана, не знаех много и за това, което се случваше по улиците на Кайро. Няколко дни, след като египетската революция беше възтържествувала - мирно, или поне така изглеждаше по телевизията - стана известна една доста мръсна история. Беше съобщено, че видната телевизионна репортерка Лара Логан се е завърнала травматизирана у дома в САЩ, след като била нападната на 11 февруари - нощта, когато се оттегли Мубарак.

Докато тълпите в Кайро, както беше съобщено, танцували от радост, Логан, както четем сега, била отделена от своя екип от разгневена тълпа от около 200 мъже, които я набили и може би я изнасилили; те крещели, че тя е “еврейка” и “израелска шпионка” - именно така официалните египетски медии описваха чуждите журналисти.

За мнозина историята на Логан дойде като удар. По телевизията виждахме как “продемократичните” демонстранти - млади и щастливи, мъже и жени - празнуват падането на диктатора. Изглежда обаче зад кулисите е имало тълпи от разгневени египтяни, които въобще не са били щастливи от оттеглянето на диктатора и въобще не им е било приятно да бъдат показвани във вечерните новини на Си Би Ес.

Това не беше единствената липсваща информация. По телевизията определено изглеждаше така, сякаш силата на тълпата е принудила Мубарак да отстъпи. Но още не знаем защо той е решил да се качи на онзи хеликоптер и да замине за Шарм ел Шейх. Имало ли е военен преврат? Дали генералите са го свалили, защото предпочитат демокрацията или защото искат някой друг да поеме властта?

Това може въобще да не е било революция - или поне не революцията, която ние сме си мислели, че се извършва. Възможно е сега армията да откликне на това, което показаните по телевизията тълпи искаха, и да произведе избори. Възможно е също армията да е използвала протестите като удобно извинение да принуди Мубарак да се оттегли от поста, като същевременно тя запази своята власт.

Но тогава всички отразявани по телевизията революции са едни и същи. Бях в Берлин, когато падна стената, и контрастът между показваното по телевизията и реалността по улиците беше също толкова ярък. По телевизията гърмяха бутилки с шампанско, хората танцуваха и се поздравяваха, политиците изнасяха прочувствени речи. Когато пристигнах там 24 часа по-късно, посред нощ, настроението в града не беше толкова безгрижно.

Тълпата около Бранденбургската врата беше още там, но ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване