02/23/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Столична община дава 500 хил. лева за събаряне на опасни сгради

Соня Стамболийска

Общината е заделила 500 хиляди лева за събаряне на опасни сгради, преместваеми съоръжения и реклами през 2011 г. Това съобщи пред „Класа“ арх. Влади Калинов, директор на дирекция „Контрол по строителството“ към Столична община. Той добави, че миналата година бюджетът за тези дейности е бил 300 хил. лева.
По последна информация в 24-те столични района в София има над 500 опасни сгради. Има обаче и порутени постройки, за които не са издадени заповеди и предписания, и затова точният им брой не може да се определи.
„Заповедите за премахване на такива сгради са около 320. От тях 121 са за общински сгради, като досега са изпълнени 49. При частните сгради заповедите са 192, от които са изпълнени 94. Държавните опасни сгради са 6, изпълнени са 2 предписания“, каза пред „Класа“ арх. Влади Калинов.
Най-много са опасните сгради в централните райони, признават от Столична община. „Рекордьори“ са районите „Възраждане“ в отсечката между бул. „Тодор Александров“ и бул. „Сливница“ и „Оборище“ - в частта от бул. „Дондуков“ до ул. „Козлодуй“.
Много от сградите-призраци, които всекидневно заплашват живота и здравето на хората, са паметници на културата. Такава е например къщата между ул. „Пиротска“ и бул.“Мария-Луиза“, където има изключително опасен за минувачите балкон.
„Процедурата в такива случаи включва в комисиите за установяване на състоянието на сградите и специалисти от Националния институт за паметници на културата. Те трябва да кажат дали има възможност сградата да бъде подложена на интервенция и каква да бъде тя. По отношение на този балкон все още няма реакция от тези специалисти“, обясни арх. Влади Калинов.
Докато специалистите се произнесат по случая, от общината смятат да обезопасят минаването оттам. Проверка на „Класа“ вчера установи, че на рисковото от срутване място най-безгрижно се е разположила продавачка на мартеници, а нищо неподозиращите минувачи спокойно спират край сергията й.
По подобен начин се развиват нещата в много неподдържани „паметници на културата“ като например постройката на бул. „Македония“ в отсечката между площад „Македония“ и Руски паметник. Заради печално известната сграда на бившата Захарна фабрика дори бе наложена най-голямата възможна глоба от кмета Йорданка Фандъкова – 100 хил. лева, заради това, че е допуснато разрушаването. През ноември 2009 г. при срутване там загинаха двама мъже – на 31- и на 40-годишна възраст. Три години по-рано – през септември 2006 г. 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова загинаха при срутване на стара сграда на ул. "Алабин" 39.
„Свидетели сме на това как държавата абдикира изцяло от едно задължение в посока на опазване на културно-историческо наследство“, коментира арх. Калинов.
Според Росен Малинов, член на Комисията по устройство на територията към СОС, фактът, че има наличие на опасни сгради, означава, че общината няма ефективен механизъм да се справя с тях. Той добави, че по-голямата част от тях са частна собственост. „Общината може да носи отговорност само за тези сгради, които са нейна собственост, а те са твърде малко в сравнение с частните“, коментира пред „Класа“ Малинов. Той припомни, че това, което може да направи общината със специализираните си органи, е да изследва конкретния случай, да даде предписание на собственика, който трябва да ремонтира или да събори съответната сграда, удостоена като опасна. Малинов коментира, че законовата процедура е много трудна, защото направеното предписание може да се обжалва и има срок на изпълнение.
В интервю за „Класа“ в понеделник главният архитект на София Петър Диков обясни, че контролът, който общината упражнява, няма особено ефикасни механизми за принуда на частните собственици, които притежават опасни сгради. „Процедурите са много тромави, има възможност за обжалване, има възможност за протакане, има възможност за неизпълнение на предписанията, без да се понасят тежки санкции. Това ни пречи“, обясни Диков.
Той добави още, че с опасния балкон между бул. „Мария-Луиза“ и ул. „Пиротска“ общината не може да се справи вече година и половина. „В конкретния случай собствениците се оправдават с наемателите, наемателите се оправдават с дирекцията за паметници на културата, от паметниците на културата се оправдават с някой друг, а опасността си остава“, каза още главният архитект на София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване