02/24/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Европа рестартира проекта за единен пазар

Преди около 20 години с идеите на тогавашния председател на Европейската комисия Жак Делор се роди единният европейски пазар. Практиката показа, че единният пазар на ЕС е крайъгълният камък на европейската интеграция. Бариери, които някога не са позволявали на стоките и услугите да се движат свободно от Лисабон до Хелзинки, са премахнати. Предприятията вече имат достъп до пазар от 500 млн. потребители. Въпреки трудностите единната валута заема нови територии. Хората могат да работят, да учат и да живеят навсякъде в държавите - членки на ЕС.
Въпреки че европейците могат да се гордеят с подобни постижения, и днес участниците в този пазар, фирми и потребители, усещат, че все още съществуват пречки пред него. Явно е дошло времето този проект да бъде рестартиран. Днес Брюксел има значително по-малко идеи, обединени от Акта за единен пазар, въпреки че ситуацията според много анализатори е далеч по-сложна. Евросъюзът вече обединява 27 държави, но с увеличаването на неговите членове сякаш многократно нараснаха и проблемите пред Стария континент – демографски, икономически, социални. Европа е подложена на жестоката конкуренция на Америка, Индия и Китай. Явно ножът е опрял до кокала и ако Актът за единен пазар остане само на книга, евроскептиците ще имат повод за радост.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване