02/24/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

ЕС обмисля евакуация от Либия с военна помощ

Галина Белева
galina.beleva@klassa.bg

Европейският съюз обмисля възможността да организира хуманитарна военна мисия за евакуирането на около 6000 европейци от Либия, съобщи АФП.
По думите на говорителя на Европейската комисия Рафаел Бриганди между 5000 и 6000 европейски граждани са останали в Либия, голяма част от които са в Бенгази. Комисията поиска от страните членки да идентифицират всички налични въздушни и морски средства за транспорт, с които могат да бъдат евакуирани тези хора. По думите на Бриганди с помощта на координационния механизъм, за който отговаря еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, се търси възможността за помощ от морски съдове, включително военни кораби, които се намират в региона. Бриганди каза още, че кораб, координиран от Китай, може да евакуира 500 граждани на ЕС.
В отделно изявление високопоставен европейски дипломат обяви, че ЕС обмисля евентуална военна намеса, въпреки че такова решение все още не е взето. НАТО не планира да се намесва в Либия и не е получавала искане за подобни действия, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след разговори в Украйна вчера, предаде АФП. По думите му всякакви бъдещи действия трябва да се основават на мандат от ООН.
Около 100 българи се очакваше да бъдат евакуирани вчера от Бенгази на борда на турския кораб „Искендерун”. От външното ни министерство посъветваха всички сънародници, които искат да бъдат евакуирани, да се явят на гражданското пристанище в Бенгази до 12.00 ч местно време. В резултат на отличното сътрудничество между България и Турция българите се очакваше да бъдат качени на кораба с предимство, обясниха от ведомството. МВнР препоръча на желаещите да се евакуират да носят опознавателен знак – бяла лента на дясната ръка.
„Животът в Триполи, както и в централната и южната част на страната е нормален“, каза вчера синът на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, цитиран от държавната агенция Джана. „Магазините и училищата са отворени, хората работят, банките също са отворени и животът е нормален“, подчерта той. Сейф ал Ислам отрече, че при въздушни удари и други нападения са били убити голям брой протестиращи, и покани западните журналисти да посетят Триполи и други градове днес, за да потвърдят позицията на правителството, че страната остава под контрола на Кадафи.


Бойко Борисов пред bTV: Кадафи рекетира България

Вие знаете моето мнение, дори като кмет на София отнехме всички титли на Кадафи и това стана повод дори да ни атакуват. Аз продължавам да твърдя, че такъв рекет, какъвто Либия и Кадафи лично в ХХІ век пред очите на цялата световна общност направи с българските медици, не е имало. Това е точната дума. Само припомням, че „спасяването” на тези шест човека струва на България без лихвите над 130 милиона щатски долара, които буквално Кадафи ни ги открадна. Той ги задържа, като пуснаха слуха, че българите са заразили децата в Либия със СПИН, заради което дългът, който Либия имаше към България, беше опростен. Това ни струва около 300 милиона лева. Правим всичко възможно да изведем българите от Либия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване