02/24/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

КЗП отчита спад в жалбите за несъответствие в информацията за пътувания

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отчита намаляване на оплакванията от разминаване на информацията в туристическите пакети при международните пътувания. „За миналата година жалбите от този тип са около 1000”, каза Иван Бъчваров, главен секретар на КЗП. Те представляват 1% от всички жалби, които постъпват в КЗП. За миналата година в комисията са постъпили общо 11 000 жалби. Исковете на потребителите най-често са за разминаване на категорията за качеството на хотела, която се рекламира, с категорията, която получават туристите на място. „Важно е потребителите на туристически услуги бързо да реагират и да се обърнат към туроператорите веднага, ако на място се окаже, че не получават услугата, която са очаквали”, обясни Бъчваров. Той заяви, че така по-бързо и лесно може да се реагира и да се компенсират клиентите. Санкциите за туроператора при тези нарушения са различни в зависимост от това, дали е тенденция при оператора, или се случва за първи път.
Потребителите най-често се оплакват от пакетните услуги, предлагани за пътувания в Турция, Гърция, Кипър и Испания. „Причина за честите оплаквания е насищането на туристи, което води до намаляването на качеството на предлаганата услуга”, коментира още Иван Бъчваров. По думите му жалби от чуждестранни туристи в България почти няма, защото след подаден сигнал към туроператора се взимат адекватни мерки и до сигнал в комисията не се стига. Законовият срок за разглеждане на жалби е един месец, но практиката показва, че те се обработват за по-кратък период от време. „Към този момент няма жалби заради отказани планирани екскурзии до Египет поради размириците”, каза Бъчваров. Пълният отчет за дейността на КЗП през миналата година ще бъде представен следващата седмица. С приемането на новия Закон за туризма се предвижда в КЗП да бъде създаден отдел, който да се занимава само с жалбите в сферата на туризма. Бъчваров допълни, че комисията разполага с необходимите експерти за създаването на такъв отдел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване