02/24/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Огромен интерес към рекламния потенциал на Facebook

Иван Върбанов

От началото на годината се наблюдава нов феномен - зараждането на цяла индустрия, която се опира на гърба на социалните мрежи. Рекламни агенции и технологични инвеститори бързат да закупят новоучредени компании, които осигуряват допълнителни услуги от пазара на Facebook.
Стартиращи фирми в САЩ и Европа се втурнаха да запълнят празнините и нишите, незаети от Facebook, като започнаха да предоставят на рекламодателите и техните агенции различни инструменти, даващи възможност за управление на "фен страници" на обслужваните от тях марки, както и набор от по-сложни техники за закупуване на реклама.
Двете американски компании Vitrue и Buddy Media, които обезпечават технически страниците на социалната мрежа Facebook, реализираха през последните месеци огромен оборот от милиони долари. Финансовият им успех се дължи основно на предлаганата технологична разработка, която дава възможност на големите компании да провеждат техните рекламни презентации през мрежата в различни държави.
„В течение на близките пет до десет години маркетинговите организации и агенции ще използват все повече програмно обезпечение за своето управление на рекламните съобщения, контакти и връзки“, каза Реджи Брадфорд, изпълнителен директор на базираната в Атланта Vitrue, която утрои печалбите си за последната година.
Нейните клиенти, между които - McDonald's, Ford и Best Buy, вече заплащат на Vitrue за софтуерното програмно обезпечение като онлайн услуга.
Марк Рийд, изпълнителен директор на WPP Digital – интернет и инвестиционно подразделение на световната маркетингова група - пръв предприе инвестиции в Buddy Media през миналата година като ясна индикация за сериозното все по-важно отношение на рекламодателите към социалните медии.
„Нашите клиенти проявяват все по-голям интерес към Facebook“, призна той. „Има много практически предизвикателства и особености в управлението на страниците, чрез които провеждаме нашите кампании, предназначени за различните държави. Ние считаме, че чрез страниците в социалната мрежа можем да свършим повече работа и да приобщим повече клиенти.“
През последния месец Experian, британската компания за информационни услуги, стартира консултантски услуги именно по отношение на Facebook.
„Социалните мрежи са вече много важни за нас“, обясни Марк Заблан, управляващ директор на Experian. „Вие можете да приобщите повече клиенти именно по отношение на разработването на комуникативните стратегии за социалните мрежи, което все повече се използва като търговски инструмент“.
Според рекламната индустрия това ще бъде акцент в разрастването на интереса към интернет местата за общуване.
Социалните медии са масив с мощен обхват. Те се превръщат през последните 12 месеца в нова важна платформа и според Фредерик Корт от Advent Venture Partners, които вляха сумата от $17 млн. във Vitrue пред последните дни. Търсенето според маркетолозите ще бъде изключително агресивно и масирано.
Част от призивите на инвеститорите се основават на това, че чрез този способ на действие те се приобщават към ръста, който реализира Facebook, без да е нужно да разработват специални комуникативни канали и нови платформи, или да разработват допълнителни уебпространства. Дори доставчиците на онлайн игри като Zunga например, която в активите си има милиарди долари, прибягват до разумните ценови оферти на високо-технологичните компании, разчитайки, че именно чрез Facebook ще реализират допълнително десетки милиони долари.
„Интересен подход е да играеш с мрежата. Поддържащите компании от високо-технологичните компании, които предлагат своите решения бизнес към бизнес, обезпечават различните типове риск за голяма част от нашия бранш - игралните компании“, поясни Фредерик Корт.
Интернет компании като Google и Ebay също заложиха на оптимизацията на автоматизираните инструменти за търговия. Според тях благодарение на откритите платформи, възможността за прихващане на повече потребители към даден продукт става все по-голяма именно чрез разработките на трети консултантски фирми дори без да се налага прякото участие на основните компании в по-голямата част от случаите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване