02/24/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Разнобой между главния прокурор и ГЕРБ за спецсъда

Ана Михова

Разнобой между главния прокурор Борис Велчев и зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова за това, кога трябва да стартира специализираният съд, се получи вчера.
Специализираният съд и прокуратура да заработят от 1 януари 2012 г. Това поиска главният прокурор Борис Велчев на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Новите структури трябва да стартират от 1 септември тази година. Обвинител №1 обясни иска за отлагане с това, че може да настъпи „колосален хаос“, когато всички дела срещу организираната престъпност минат към спецсъда.
Липсата на бюджет, неяснотата около сградата, необходимостта да се правят ремонти на кабинетите и залите също бяха посочени като мотиви от Велчев. Заради тези въпроси от ВСС сформираха работна група, която да разговаря с шефката на правната комисия в НС Искра Фидосова и на бюджетната комисия Менда Стоянова.
„Приемам да направим една консултация с представители на ВСС и главния прокурор Борис Велчев”, коментира по-късно в парламента шефката на правната комисия в НС Искра Фидосова. Според нея обаче няма основание за приемане на нова разпоредба, с която да се удължи срокът за стартиране на спецсъда. Има готовност от правителството да се осигури финансирането, уточни Фидосова.
„Бившата сграда на ДАНС на улица „Черковна” ще бъде мястото, където ще функционира специализираният съд“, съобщи още тя. Сградата трябвало да се приведе в готовност за шест месеца. 15 хил. лв. са необходими за оборудването на двете съдебни зали и 60 души трябва да имат кабинети. След седмица ВСС ще се срещне с Фидосова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
„Само за миналата година броят на делата срещу организираната престъпност е бил 1100“, посочи Велчев. "Това ще бъде огромна бройка и се боя, че ако не се вземат мерки за ограничаването на компетентността на специализирания съд, ще забавим тези дела, с които компромис не трябва да се прави и вместо да изпишем вежди, ще извадим очи", предупреди той.
"Трябва да има отпуснат бюджет, какъвто още няма, и трябва законодателно да се преосмисли дали този бутиков по замисъла си съд може да гледа 1100 дела", каза още Велчев Той беше подкрепен от шефовете на ВКС Лазар Груев и на ВАС Георги Колев. "Дори наполовина да падне бройката – делата да са 300-400, е невъзможно да се иска бързо и ефективно правораздаване, с каквато цел бяха създадени тези съдилища", обяви Колев. Повечето членове на ВСС бяха на мнение, че по-добре съдът да заработи от 1 януари догодина.
Междувременно ВСС гласува по 11 съдии да работят в първоинстанционния и апелативния специализиран съд, 11 прокурори и 9 следователи в първоинстанционната спецпрокуратура и 9 прокурори в апелативната. Те приеха бройката с уговорката, че при необходимост тя ще се увеличи.
По време на заседанието на ВСС главният прокурор изложи и още едни проблем – намаления състав на съвета, който вече близо година заседава вместо с 25 с 23-ма души. Двама напуснаха, след като бяха уличени за връзки с Красьо Черничкия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване