02/24/11 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Укриването на данъци съсипва Гърция

в. Ню Йорк таймс

Гръцкото правителство се опитва да повиши събираемостта на данъците в условията на икономическа криза, но усилията му не постигат особен успех. Агенти от Отдела за финансови и икономически престъпления към гръцкото министерство на финансите се промъкнаха неотдавна на парти, като заеха няколко места на бара в кафене “Трите прасенца” в Атина.

Скоро, обаче, те поискаха от клиентите да покажат касовите си бележки, за да се уверят, че модерното нощно заведение плаща данък добавена стойност. Агентите не останаха доволни. Въоръжени с нов закон, замислен да помогне на Гърция да вземе енергични мерки срещу данъчните измамници, те затвориха кафенето за следващите 48 часа, тъй като, според техните обяснения, касовите бележки липсвали. Из целия град други ресторанти и нощни клубове бяха заключени с катинар, техните имена бяха обявени в местните вестници, а входните им врати бяха запечатани, така че всички да видят.

Биещата на очи кампания срещу кафенетата и нощните клубове е само малка част от многобройните мерки, които гръцките власти взеха миналата година, за да променят нещо, което отдавна е начин на живот в тази страна - дълбоко загнездената практика на укриване на данъци. Досега, обаче, без особена полза. “Научихме много”, казва Илиас Пласковитис, генералният секретар на министерството на финансите. “Постигнахме големи успехи при установяването на това кой дължи данъци, но далеч по-малки при събирането им”, обобщава той.

Залогът е голям. Различни изследвания сочат, че заради укриване на данъци Гърция вероятно губи годишно до 30 милиарда долара, а такава сума би допринесла за решаването до голяма степен на проблемите на страната с нейните дългове. През пролетта на миналата година гръцкото правителство бе уверено, че ще подобри бързо събираемостта на данъците. Представители на властите се ядосаха, когато Международният валутен фонд (МВФ) им разреши да заложат в бюджета допълнителни само 1,6 милиарда долара въз основа на планираните увеличения на данъчните постъпления. Това бе сумата, която Пласковитис очакваше да бъде лесно превишена.

Директорът на Отдела за финансови и икономически престъпления Йоанис Капелерис казва, че миналата година оглавяваната от него служба е подала съдебни искове и е наложила глоби на обща стойност 6,5 милиарда долара, срещу едва 2,2 милиарда долара през предходната 2009 година. Агентите му поели по следите на лекари, които декларират годишен доход едва 25 000 долара, въпреки че работят в офиси, чийто наем за този период струва два пъти повече. Те разпитали собственици на яхти, които твърдели, че луксозните им лодки са използвани единствено за бизнес, и си послужили със сателитни снимки, за да хванат онези, които не са обявили басейните си в данъчните декларации, както изисква законът.

Постъпленията така или иначе само “капят”. Властите твърдят, че все още не могат да обявят колко данъци са събрали, защото данните продължават да идват от десетките териториални данъчни подразделения в цялата страна. Те обаче признават, че Гърция е останала на 5,4 милиарда долара от заложените в бюджета за миналата година приходи заради неплатени данъци и една свиваща се икономика.

Всъщност събираемостта на данъци в Гърция се оказа толкова ниска, че гръцкото правителство реши през септември да предложи програма за амнистия, която да позволи на много данъкоплатци да уредят задълженията си, като платят едва 55% от цялата сметка. Досега програмата е донесла над 1,5 милиарда долара. Тя обаче предизвика и критики, дори от представители на лявоцентристката партия на премиера Георгиос Папандреу ПАСОК. Критиците твърдят, че програмата е признак на отчаяние, който изпраща най-лошия от всички възможни сигнали, ако новото правителство е искало да даде да се разбере, че е сериозно в намеренията си да събира данъците. Предишните кабинети обявяваха амнистии често.

“В дългосрочен план, вие насърчавате хората да мислят, че след пет години ще има ...

Публикувана на 02/24/11 22:51 http://e-vestnik.bg/11149/ukrivaneto-na-danatsi-sasipva-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване