02/25/11 00:05
(http://www.klassa.bg/)

$120 за барел е "точката на пречупване" за световната икономика

Петролът сорт Брент удари нов връх от 119 долара за барел за първи път от август 2008 г., предадоха световните агенции. Основна причина за скока на суровината е усложняващата се ситуация в 12-ия по големина петролен износител в света Либия. Вчера сортът Брент леко се успокои и в късната следобедна търговия се котираше на нива около 114,9 долара. Цената на лекия суров петрол в САЩ пък премина психологическата граница от 100 долара за барел и се котираше на 103 долара – най-високата стойност за последните две години, след като бяха нарушени доставките от Близкия изток. Според изчисления те са намалели с 1 млн. барела на ден.
Според анализ на германската банка Deutsche Bank ниво от 120 долара за барел ще се яви „точката на пречупване“ за глобалния икономически растеж. За опасността от нова рецесия заради високата цена на петрола предупредиха в началото на седмицата от „Блумбърг“. Основните притеснения на инвеститорите са бунтовете да не се разпространят и в други страни - членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в региона, като Алжир. Именно на това предположение се базира апокалиптичната прогноза на инвестиционната компания Nomura Holdings Inc., която очаква цената на черното злато да надхвърли 220 долара за барел. Това ще се случи, ако Либия и Алжир като членки на ОПЕК едновременно спрат нефтопроизводството.
Случващото се с черното злато е основна тема и на започналата вчера среща на Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщи MarketWatch. Говорител на агенцията обаче опроверга твърденията, че големият скок е причина за съвещанието на борда на агенцията, но призна, че това няма как да не е сред основните теми. В средата на седмицата МАЕ публикува на страницата си, че дори да има прекъсване на доставките от Либия, пазарните механизми гарантират наличието на алтернативи. По нейни данни резервните мощности на ОПЕК са около 5 млн. барела дневно. При това саудитският министър на петрола Али ал-Нуаими заяви, че ОПЕК има готовност да увеличи производството при нефтен недостиг вследствие на евентуалното задълбочаване на политическата криза в Северна Африка и Близкия изток. По данни на МАЕ през февруари нефтопроизводството на Алжир е 1,25 млн. барела дневно, а това на Либия – 1,59 млн. барела.
Реакциите на международните финансови институции също не закъсняха. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs изчисли, че нарушеният добив на петрол в Либия има потенциал да "погълне" около половината от допълнителния свободен капацитет за добив на страните от ОПЕК. Според финансовите експерти са твърде високи рисковете за евентуално разпространение на "заразата" от Либия към други страни, добиващи петрол в региона. По-нататъшни проблеми с добива могат да доведат до тежък недостиг на петролните пазари, което би изисквало налагане на дажби/ограничения в потреблението и търсенето на черното злато, коментират от Goldman Sachs. Според банката Barclays Capital няма да има спад на цените на петрола, ако ОПЕК не предприеме ясни мерки за повишение на добива. Френската BNP Paribas повиши рязко своите прогнози за цената на петрола с оглед нарастващите опасения около кризата в Либия и риска тя да се пренесе в други страни от Близкия изток. Сега банката прогнозира цената на американския лек суров петрол да бъде средно около 105 долара за барел през второто тримесечие на 2011 г., а на петрола тип Брент да е около 117 долара за барел.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване