02/25/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Да бъдеш наемник на Кадафи

Муамар Кадафи. Снимка: Либия тудей

В училището “Аруба” в средиземноморския град Шехат, на по-малко от миля от тревистите хълмове, покрити с руини от римско време, плакат с образа на полковник Муамар Кадафи служи за изтривалка. Училището не работи, но при сегашната несигурност в Източна Либия, или “Свободна Либия”, както я наричат някои, то се използва за друга цел. Училището е превърнато в затвор за близо 200 души, заподозрени, че са наемници на режима на Кадафи.

Либийски войници, дезертирали от редиците на Кадафи, охраняват входа на училището, препасани с патрондаши и стиснали автомати - по-скоро за да защитят затворниците, отколкото за да им попречат да избягат, шепнат някои местни. Група цивилни от околните градчета се е събрала на входа. Те искат да влязат вътре, за да видят с очите си “африканските наемници”, които според тях са убивали роднините и съседите им миналата седмица. Разразява се свада. Пазачите ги пускат във фоайето, но там ги удържат. “Страхуват се, че местните ще наранят африканците”, обяснява Тауфик ал Шохиби, опозиционен активист и инженер-химик.

Войниците имат основание да се притесняват за безопасността на пленниците. В този неспокоен регион по източното средиземноморско крайбрежие на Либия се носят слухове за произхода на силите, които се биха с протестиращите в продължение на дни, преди Източна Либия да падне, по думите им, в ръцете на народа. На разграбеното летище Лабрак, по пътя между градовете Дарна и Байда, в които се разиграха жестоки сблъсъци, в сряда вечерта се приземиха два самолета с чуждестранни наемници, изпратени от правителството на Кадафи, за да се бият с демонстрантите, твърдят летищните работници, стоящи сред разрушенията.

Демонстрантите обвиняват Кадафи, че изпраща чужденци от южните съседки на Либия - Чад и Нигер - защото според тях никой друг няма да го подкрепи. Те твърдят, че наемниците са били събрани и им е било платено, за да се бият. Местните открили лични документи от Нигер и Чад, с които доказват твърденията си. Един активист показва пътнически чек за 15 000 либийски динара, заедно с документ за самоличност от Чад на същото име.

Много от наемниците били пленени при ожесточените сблъсъци миналата седмица между местните жители и силите на Кадафи. В настъпилия хаос в петък и събота група мъже от Ал Байда обесили 15 заподозрени наемници пред сградата на градския съд, разказва бившият министър на правосъдието Мустафа Мохамед Абд ал Джалил, който напусна правителството и се присъедини към революцията. Това не било съвсем планирано, но хората били разярени.

Повечето затворници твърдят, че били вербувани в Сабха - град, разположен надълбоко в либийската част на пустинята Сахара, населена предимно от племето на Кадафи. Али Осман, лидер на свързана с държавата младежка организация, твърди, че те станали жертви на покана да участват в митинг в подкрепа на Кадафи в Триполи, но се озовали във военна база в Ал Байда. В последвалите хаотични престрелки някои от тях били пленени, други убити, а трети - изчезнали. Няма еднозначен отговор обаче на въпроса кои точно са затворниците в училището “Аруба”.

“Сред тях има снайперисти, но те не желаят да говорят”, обяснява единият пазач, сочейки помещението, в което са се струпали Осман Али и още 75 души. Али твърди, че те са невинни. “Докараха ни до летището в Сабха и ни казаха, че ще участваме в мирен протест в Триполи в подкрепа на Кадафи”, разказва той. След полет от час и половина миналата седмица той с изненада установил, че самолетът се е приземил в Лабрак.

Мъжете били качени на автобуси и откарани във военна база в Ал Байда. Тогава, разказва Али, протестът пред базата прераснал в ожесточена престрелка между онези отвън и тези вътре в нея. В един ...

Публикувана на 02/25/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11156/da-badesh-naemnik-na-kadafi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване