02/25/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

НАП изцяло оневини Цветан Цветанов

Борислав Михайлов
borislav_mihaylov@abv.bg

Няма несъответствие между доходите и разходите, включително за придобиване на имоти, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и съпругата му. Това обяви вчера председателят на НАП Красимир Стефанов на заседание на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към НС.
Буквално часове преди заседанието на парламентарната комисия имаше реална опасност то да не се състои поради липса на кворум. Двама от петимата й членове бяха в чужбина, а трети – Бойко Великов от Коалиция за България, се обяви за отлагането му, за да има време комисията да се запознае със заключенията на данъчните. След като председателят й Валентин Николов обяви, че данъчните ще представят изводите си пред медиите дори при отсъствието на кворум, в началото на заседанието все пак се събраха трима членове на комисията – Валентин Николов, Николай Коцев от ГЕРБ и Бойко Великов. Последният отново настоя за отлагане, но предложението му бе отхвърлено и той напусна залата.
Междувременно всички присъстващи имаха възможност да вземат копие от доклада на НАП, който надхвърля 150 стр. и изобилства с незаличените лични данни на сем. Цветанови. Данъчната проверка обхваща пет години – от 1 януари 2005 г. до 31 декември 2009 г. По време на нея са отправени 60 искания за справки, 6 искания за разкриване на банкови данни, 3 запитвания до НСИ и полицията, обработени са 5000 страници писмени доказателства.
През този период всички получени от фамилията доходи са 338 434 лева, за които са платени над 50 000 лева данъци. Цветанови са получили и 255 733 лева от дарения, банкови кредити и лихви от депозити, с което приходите им достигат общо 589 480 лева, а разходите – 459 821. Само два от апартаментите им са купени с 20 000 евро собствени средства. Останалата част е платена с 59 000 евро ипотечен кредит, както и с получените от родителите на съпругата 48 000 евро и малко над 3000 долара. Всички останали имоти са придобити по наследство или чрез дарения.
Данъчните са установили, че Цветан Цветанов има 13 сметки в три банки, а съпругата му – общо четири сметки.
„Бомбата” в доклада дойде от заключението на НАП, че е установено несъответствие между получените доходи и извършените разходи при родителите на г-жа Цветанова. Този факт води автоматично до възлагането на данъчна проверка на родителите на Десислава Цветанова, за да се установи данъчната основа и да се изчислят дължимите данъци и лихви. Тъй като НАП нямаше тяхното съгласие да се огласяват данни, Красимир Стефанов отказа да обяви подробности. Стана ясно само, че „почти са известни” двама служители на НАП, изнесли информацията към определена медия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване