02/26/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Как оцелява Кадафи

Асошиейтед прес

В телевизионно обръщение Муамар Кадафи заплаши с жестоки репресии и смълт протестиращите срещу режима. Снимка: от тв екрана

Муамар Кадафи никога не е имал доверие на собствената си армия. Така властващият от 41 години либийски лидер държеше армията си слаба, за да предотврати каквито и да е предизвикателства за своето управление. С пари и покровителство той си създаваше поддръжници на ключови постове. Изграждаше милиции и въоръжени “революционни комитети”, които са последната линия на защита за него и влиятелните му синове. Очаква се те да се бият за него, ако редовните военни сили се обърнат срещу него.

Именно това му позволява да удържа столицата Триполи, докато големи части от обширната пустинна страна извън столицата бързо попадат под контрола на антиправителствените демонстранти. Това е и причината, поради която въстанието в Либия няма да се развие като тези в Египет и Тунис, където се намесиха дисциплинирани, организирани армии, които принудиха авторитарните лидери да се оттеглят и спестиха сериозни размирици на своите народи.

Въстанията в Египет и Тунис - съседи на Либия съответно на изток и запад - доведоха сравнително безпрепятствено до изгонването на техните лидери. В Либия, от друга страна, вече има повече жертви и положението е по-сложно. Северноафриканската държава би могла да се раздроби или да потъне в кръвопролитна гражданска война, след като Кадафи се развихря с пълна сила, а половината му страна е извън негов контрол.

Либия, която е рядко населена пустинна държава, чието 6-милионно население е разположено по пропускливия средиземноморски бряг, има много пукнатини. Племенната вярност е силна и би могла в крайна сметка да реши съдбата на режима. Кадафи посвети много години на това да бетонира своята власт. Така че, освен че отслабваше армията и укрепваше лоялните милиции, той използваше огромното петролно и газово богатство на страната, за да привлича на своя страна племената. Даваше им пари, привилегии и работа и подхранваше кръвните връзки с междуплеменни бракове.

Кадафи не зачиташе основни права на своя народ, сурово смазваше всеки намек за несъгласие и прахосваше богатството на страната за държави и племена в Африка на юг от Сахара. Либийците са насъбрали толкова много гняв, че ако се освободят от Кадафи, това вероятно ще отприщи вълна на ликуване и хаос, облекчение и беззаконие.

Лидерът бунтар хвърля чуждестранни наемници срещу протестиращите. Очевидци в Триполи и на други места съобщават, че използвани за потушаване на въстанието бойци от други африкански страни стрелят по протестиращите. Анализатори казват, че набирането на наемници от африкански държави на юг от Сахара е започнало през 80-те години на 20 век като тайна програма, но тяхното присъствие в Либия било разкрито през последните години. Точният брой не е известен, но се предполага, че са стотици.

Използването на прекомерна сила засега помага на Кадафи да задържи контрола над Триполи, но падането по-рано тази седмица на богатата на петрол източна част на Либия в ръцете на протестиращите би могло да предизвика продължителна патова ситуация. За разлика от Хосни Мубарак в Египет и Зин ал Абидин бен Али в Тунис, които, изправени пред народни въстания, се оттеглиха, за да избегнат по-сериозни размирици, Кадафи се зарече да се бие до “последна капка кръв”, убеждавайки своите привърженици да нанесат ответен удар на демонстрантите.

Съветът за сигурност на ООН осъди смазването на протестите и настоя за незабавно спиране на насилието срещу цивилни. Той също така заяви, че е “възмутен от репресиите срещу мирни демонстранти, и изрази дълбоко съжаление за смъртта на стотици цивилни”. Изявлението навежда на мисълта, че международната общност още не вярва, че ситуацията в Либия е достатъчно сериозна, за да се пристъпи към обявяването на източната част на страната за зона, забранена за полети, ...

Публикувана на 02/26/11 22:25 http://e-vestnik.bg/11162/kak-otselyava-kadafi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване