02/27/11 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Берлускони като Хитлер, Борисов като Мусолини…

Писателят и философ Умберто Еко сравни премиера Барлускони с Адолф Хитлер. В отговор на въпрос дали вижда нещо общо между него и диктатори като Мубарак и Кадафи, Умберто Еко каза: “Ако говоря от позицията на интелектуалец, мога да направя паралел с управлението на Хитлер, който идва на власт чрез свободни избори.”
Умберто Еко участва преди време в демонстрациите срещу Берлускони в Рим. У нас не знаят и никой не смята за важно да пише, но в Рим през месец има празници-протести против Берлускони. Народът на Рим излиза с плакати “Но Берлускони дей” и се весели…

У нас още не се е появил интелектуалец, който да се изкаже остро срещу премиера Борисов. Срама на т. нар. интелектулаци изми режисьорът Александър Морфов, който каза в интервю, че Борисов е “ниско интелигентен охранител, който по стечение на обстоятелствата е станал премиер” (виж тук).
Друг, който каза нещо подобно на Умберто Еко, беше историкът, специалист по най-нова обща история и специално по фашизма проф. Милен Семков. Той заяви: “Борисов ми напомня Бенито Мусолини” (виж тук).

В интерес на истината българският премиер далеч повече заслужава сравнение с диктатори като Мусолини и Хитлер от италианския премиер. Най-напред Берлускони е дългогодишен предприемач, мултимилионер, който развива успешно различни видове бизнес. И, въпреки че владее голяма част от медиите в Италия, всеки ден вестници и телевизии раздухват скандали около него без никаква жалост или страх.

У нас премиерът е бивш бодигард и пожарникар, чийто бизнес е далеч по-съмнителен от този на Берлускони. Медиите му пеят дитирамби като на бившия комунистически диктатор Тодор Живков, а уж интелектуалци като Мартин Карбовски и Евгени Дайнов му прислужват. В повечето вестници Борисов е по правило на първа страница като баща на нацията, със снимка и важни послания. Не слиза от сутрешните и веречните емисии на телевизиите, а компрометиращи срещу него факти (като записите от разговорите му) се появяват само в 1-2 шоу програми и в интернет, който по стечение на обстоятелствата няма как да бъде забранен.

Борисов има всички белези на диктатор, завзел медиите, притиснал прокуратурата и цялата съдебна власт, създаващ страх у опонентите си. За разлика от него Берлускони постоянно е атакуван от прокуратурата и съда в Италия, без никаква милост.
Ако това, което се разбра за Борисов след неговите разговори с шефа на митницата, беше станало с Берлускони в Италия, той щеше да бъде разкъсан и от медии, и от съдебни власти. И вероятно вече нямаше да е премиер. Тук българското подобие на Мусолини и Хитлер се радва на медиен комфорт и мълчание от страна на прокуратурата.

Може би трябва да се замислим…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване