02/27/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

В Банско, Разлог и Добринище комбинират ските със СПА

Рая Атанасова
Raya.atanasova@klassa.bg

Регионът на Банско, Разлог и Добринище трябва да заложи на СПА и еко туризъм, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод плановете на общините да развият нови проекти в региона. Идеята им е да се изградят нови 200 км писти, каза пред журналисти бившият кмет на Разлог и шеф на регионалната комисия в парламента Любен Татарски. Така ски инфраструктурата в региона ще стане общо 333 км, поясни зам.-кметът на Разлог Иван Гяуров. Целта е трите зони да се свържат с обща инфраструктура.
„Разбирам желанието на местните хора да развиват туризма в региона, но Пирин както Черноморието, Мадарският конник и др. трябва да се опазват. Националният парк е сред обектите на природното наследство на ЮНЕСКО, той е част от екологичната мрежа „Натура 2000” за местообитанията и птиците, затова вътрешно съм убедена, че развитието на региона трябва да е съвсем друго“, посочи екоминистърът.
Татарски увери, че проектите ще бъдат съобразени с екологичното законодателство. Фирмите, които проявяват интерес да осигурят финансирането, са три - в Добринище е строителният предприемач Николай Галчев, шеф на „Галчев груп”, в Банско е „Юлен” на Цеко Минев, в Разлог - „Балканстрой” на братята Николай и Костадин Калоянови и Йордан Каназирев.
Гяуров допълни, че ако анализите покажат, че в близост могат да се изградят само 20 км нови писти, местните власти ще се съобразят с това. За да не се увреди резервата „Баюви дупки – Джинджирица”, ще бъде изградена стоместна гондола с начална станция преди резервата и крайна в неговия край по подобие на Инсбрук, Австрия, и Цермат, Швейцария. В региона се намират минералните извори на с. Баня, с. Елешница, с. Бачево и Добринище. Ще развиваме СПА, конния, еко и голф туризма. Целта е да се развива целият регион, не само Банско и не само ски туризмът, посочи Татарски.
През лятото ще започне разработването на нов план за управление на НП „Пирин”, който ще бъде подложен на много сериозно обсъждане, обясни Караджова. По-късно при подписване на договора за пречиствателна станция на Разлог премиерът Бойко Борисов също подчерта, че новите проекти трябва да се съобразят с ограниченията на „Натура 2000”.


Недовършените сгради ще се събарят

Ако в период от две-пет години след като сграда или комплекс е стигнала до акт 15, но проектът не продължи да се строи и не бъде завършен, собствениците ще бъдат задължени да го съборят. Тази радикална идея обяви Любен Татарски. Той ще я внесе заедно с другия депутат на ГЕРБ от Банско Георги Икономов до лятото като предложение за промени в Закона за устройство на територията.


Проекти за 33 млн. лв. за ВиК-мрежата и регионално депо

Кметът на Разлог Красимир Герчев и министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписаха в присъствието на премиера Бойко Борисов договор за подготовка и изпълнение на проект за подобряване на водната инфраструктура на общината. Това е първият договор по оперативна програма „Околна среда” след обявяване на новата процедура за подбор на проекти в сектора. Той е за 8 млн. лева. Общината изготвя проект за регионално депо за 25 млн. лева.
От 2010 г. досега 20 млн. лева са финансовите корекции, които наложихме на общини за неправилно сключени обществени поръчки и пропуски в изпълнението на проектите, съобщи Малина Крумова, директор на дирекцията, управляваща оперативната програма на семинар за напредъка по „Околна среда”. Почти 25 на сто от общо 82 проекта са със санкции. Заместник- министърът на екологията Ивелина Василева съобщи, че в сектор води са договорени 960 млн. лева, от които 256 млн. лева са платени. В сектор отпадъци договорени са 33 млн. лева, изплатени са 9 млн. лева, по биоразнообразие са договорени 55 млн. лева, изплатени са 9,5 млн. лева. До средата на 2012 г. ще договорим повече от всички средства по „Околна среда”, които са над 3,5 млрд. лева. Така гарантираме, че ще може да усвоим 95% от парите през 2015 г., което е нашата мотивираща цел, посочи Караджова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване