02/27/11 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Доверието към ГЕРБ се запазва стабилно

Към момента декларираната подкрепа за управляващите ГЕРБ, макар и да намалява, се запазва на достатъчно стабилно равнище. Това сочат резултатите от проучване на обществено-политическите нагласи през месец февруари на "Алфа рисърч", публикувано вчера. Според изследването потенциалът на партията спада леко от 27.0% до 26.1%. Подкрепата си от него оттеглят предимно хората с по-ниски доходи и в по-тежко материално положение. Ръстът на цените и политическите скандали от първите месеци на годината са факторите с най-силно влияние върху общественото доверие към управляващите.
Политически ползи от скандалите в управлението извлича БСП. Подкрепата за социалистите бележи лек ръст от 15.2% до 16.6%, а лидерът й Сергей Станишев запазва доверие от 15%.
Отношението към президента Георги Първанов се запазва силно поляризирано, както бе в края на миналата година (31% положително срещу 31% отрицателно).
Потенциалът на "Атака" продължава да бъде свит до 2.5% най-твърди привърженици, а лидерът й Волен Сидеров се ползва с доверието на 10 на сто от пълнолетните жители на страната.
Малко по-добри, но все още неустойчиви са позициите на Синята коалиция. Подкрепа за нея заявяват 3.4%, а лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се ползват с подкрепата на 9% от избирателите.
ДПС запазва традиционното си равнище на електорална подкрепа от 4.9%. Оставката на Касим Дал и последвалото изключване от партията обаче отнема част от доверието в Ахмед Доган, което се свива от 7% до 4%. Висок остава и делът на негласуващите - 38.9%.
За разлика от доминиращите сред политическите партии очаквания за водещата роля на президентския вот избирателите определят местните избори като по-важни за тях самите (69%) в сравнение с президентските (60%). 51% от пълнолетните жители на страната биха желали да имат нов кмет в тяхната община. В областните центрове, където основно са съсредоточени позициите на ГЕРБ в местната власт, това мнение достига още по-високо равнище – 60%. Аналогична е и нагласата към президентския вот. Според изследването 63% предпочитат президент от друга партия, вместо от ГЕРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване