02/27/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Кралят на Мароко се опитва да охлади бунта

Хотелиерски работници все още почистват потрошените стъкла по булевард Мохамед Шести в Танжер тази седмица след продемократичните походи и актове на вандализъм в Мароко в неделя, по време на които бяха нападнати банки и нощни заведения, а петима души загинаха в пожар.

Дори опонентите на авторитарната монархия в Мароко обаче твърдят, че разположената в най-западната част на Северна Африка арабска държава - името й означава просто “западът” - е различна от съседките си и за момента е малко вероятно да бъде обхваната от онзи вид революция, който видяхме в Тунис, Египет и Либия.

“Има разлика между Мароко и другите арабски страни”, каза Абделмуним Рифаи, адвокат, правозащитник и ляв политик в Танжер. “На първо място кралят в Мароко е млад. В другите страни президентите бяха стари”. Сред исканията на демонстриращите на 20 февруари - национален протест, който бе кооридиниран от млади мароканци във Фейсбук - бе кралят Мохамед Шести, сега на 47 години, да възобнови реформите, които изпаднаха в застой след началото на управлението му през 1999 г. и да въведе конституционна монархия като тази в Испания и Великобритания. Макар кралят да не даде сигнал, че обмисля подобно нещо, Мароко бе така или иначе по-политически отворена и икономически либерална страна от повечето арабски земи на изток преди началото на тази година.

В деня след демонстрациите кралят обяви създаването на “икономически и социален съвет” и каза, че причината да направи това е защото “ние непрекъснато отказваме да се поддадем на демагогията и импровизациите в усилията си да консолидираме нашия специален модел на демокрация и развитие”. Въпреки това могат да бъдат прекарани няколко паралела между събитията в Мароко и в региона. Образовани мароканци от средната класа например копнеят за съвременни политически институции и независими съдии, уморени от патриархалното отношение на монарха, който продължава да се радва на народна подкрепа в по-голямата част на страната.

“Имаме десетки такива “съвети”", бе резкият коментар на продемократичен екстремист относно реакцията на краля към демонстрациите. Мароко може да е по-свободна страна от съседките си, но властите редовно преследват журналисти и правозащитници. Според Мароканската асоциация за човешките права, Хадиджа Рияди, която оглавява организацията, е била пребита на протест пред либийското посолство тази седмица. Както в други северноафрикански страни близо половината от населението е под 25 години, безработицата е голяма и много млади мъже прекарват дните си, мотаейки се по улиците.

Освен това мароканските ислямисти, отдавна репресирани, продължават да са политическа сила с неизвестна величина. Смята се, че те са организирали протестните походи след петъчните молитви. Най-тревожният феномен обаче за краля трябва да е недоволството от влиятелната бизнесимперия на кралския двор.
Протестиращите на 20 февруари не отправиха преки критики към краля, но носеха плакати с призиви срещу Мохамад Мунир Маджиди, началникът на личния му секретариат, и Омниум Норд Африкен - кралската холдингова компания.

“Това е твърде негативна тенденция за монархията”, каза Абубакр Джамаи, който бе редактор на независим седмичник, докато не бе принуден да спре да издава списанието преди близо година. “Неговият бизнес сега засилва гнева срещу корупцията”. Преди година, американски дипломатически графи от Мароко, с които се сдоби Уикилийкс, споменаваха за “влияние и търговски интереси на краля и някои от съветниците му в на практика всеки проект за недвижимо имущество”, като цитираха бивш американски посланик в Мароко, критикуващ “ужасяващата алчност” на приближените на краля.

Всички тези фактори оказват натиск върху краля да ускори реформите. Ако той не го направи и ако вълненията на други места доведат до стабилни демокрации, Мароко няма вече да бъде възприеман като една от най-политически развитата страна в региона, а като част от задния му двор. “Мароко инициира всички тези реформи, които може да откриете във всяка друга близкоизточна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване