02/27/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Столична община иска мачовете да се играят по светло

Столична община ще предложи футболните срещи да се провеждат по обяд, в диапазона 12:00-13:00 часа. Това заяви зам.-кметът Иван Сотиров по БНТ ден след дербито между „Левски“ и ЦСКА, което завърши с победа за „червените“ с 1:3. "В Столична община този въпрос е поставян и обмислян не за първи път. Много от членовете на агитките на футболните клубове цял ден се напиват и се готвят да отидат на мачовете и да предизвикат такива ексцесии. Когато срещите се провеждат вечерно време, нощта винаги създава чувство за по-голяма безнаказаност на нарушителите", заяви Сотиров. Според зам.-кмета, ако се стигне до промяна в часа на мачовете, това няма да доведе до по-натоварен трафик в София. По неговите думи освен щетите в колите на градския транспорт има и множество щети, нанесени върху общинска инфраструктура. Около стадион "Георги Аспарухов" са счупени кошчета за отпадъци, изваден е указателен знак на спирка на градския транспорт, платната от оградата на самия стадион. На ул. "Черковна" контейнерите за отпадъци са избутани на пътното платно. Замърсявания на общински терени са констатирани в районите "Подуяне", "Средец" и "Оборище". Очаква се щетите да бъдат описани още в понеделник. В същото време Столична община ще задържи депозита от 5000 лева, който е платен от ПФК „Левски“ преди футболната среща на стадион "Георги Аспарухов", съобщиха от "Московска“ 33, като цитираха разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
По последни данни на полицията след „вечното дерби“ са задържани 23-ма души. Трима полицаи са потърсили помощ в медицинско заведение, а на други десет им е оказана медицинска помощ на място. Това разкри директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов. Още преди мача от полицията по традиция поискаха двубоят да се играе по светло. Според тях ръководството на „Левски“ носи отговорност за тежките сблъсъци между полицията и фенове на ЦСКА. Още с началото на мача „червените“ фенове започнаха да рушат клетката, в която бяха настанени, счупиха предпазната ограда и започнаха да къртят бетон и железа, с които замеряха униформените. Бомбички, факли и ракети пък залетяха към останалите сектори на стадиона. Така се стигна до решението на полицията по време на почивката на полувремената да нахлуе в сектора за гости и да изгони от стадиона цялата агитка на ЦСКА. Според привърженици на „червените", докато полицията е нахлувала от долните редове, вратите на изходите на стадиона са били затворени, което е блокирало около 3000 души между оградите и полицейските палки.
За всичко това обаче според полицаите са виновни организаторите. "Нашето предложение бе срещата да се проведе на стадион „Васил Левски“ и в светлата част на деня. В тъмното тълпата разчита на една анонимност, ще видите на записите, където фенове буквално в неадекватно състояние скачат върху колите на хората. Обръщат кофи, спират движението в столицата. Не бих казал, че стадионът е най-добър за провеждане на такъв тип среща по отношение на охраната", заяви днес старши комисар Валери Йорданов.
От „Левски“ обаче са били категорични, че искат мачът да се играе на „Герена", тъй като „сините" са домакини на срещата.
Известно е, че в последните години имаше договорка между „сини" и „червени" двубоите помежду им да се играят на Националния стадион „Васил Левски". За новия шампионат обаче вече нямаше такова споразумение.
От загубата на „Левски“ на „Герена“ се възползва вчера отборът на „Литекс“, който се откъсна в челото на класирането на „А“ група с 40 точки след победа с 3:0 над „Миньор“ (Перник). „Оранжевите” успяха да се възползват от поражението на втория - „Левски“, в дербито срещу ЦСКА (1:3) и дръпнаха с 8 точки разлика. Две попадения за гостите от Ловеч реализира Дока Мадурейра след почивката на мача, като вторият гол бе отбелязан от дузпа. Последния реализира новото попълнение Папа Диуф в даденото от съдията продължение.
„Оранжевите” имаха игрово предимство през почти целия мач и заслужено прибавиха много ценни три точки, които го оставят необезпокояван от нито един съперник на върха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване