02/28/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация: Реалната цена на горивата на дребно у нас е до 2,40 лв./л

- Г-н Делчев, как според вас ще се отрази на цените на петрола сегашното състояние на световните пазари?
- Двупосочни са тенденциите, които в този момент се развиват. Едната посока е нагоре по отношение на кризата в Либия. И тази криза в скоро време сякаш няма да свърши, а даже напротив – в последно време има тенденции за разрастванe на размириците до гражданска война. И ако наистина г-н Муамар Кадафи изпрати армията срещу протестиращите, това означава, че Либия за дълго време ще бъде лишена от възможността да изнася петрола си. А той е ценен за голяма част от западноевропейските държави и не само. Той представлява и една сериозна част от суровината, която внасят рафинериите. От една страна, е плашещата тенденция от липса на между 15 и 20% от суровия петрол, който сега се внася от европейските рафинерии. Те са и едни от най-големите консуматори и са несравнимо по-големи от консумацията на нашата страна. За щастие започва да се появява и обратна тенденция в по-добра насока за горивата. Саудитска Арабия например успя да реагира бързо и да успокои пазарите с новината, че ще може да компенсира липсващия либийски нефт. От САЩ също направиха успокоителни заявления, че дори и без либийския нефт предлагането може да задоволи търсенето. Такива едни успокоителни изказвания са важни в този момент, защото проблемът с нефта от Либия може да се окаже не толкова заради недостатъчност, колкото заради психологическия ефект. Страхът от недостиг напомпа цените, както стана през последните няколко дни.

- Да разбираме ли, че има надежда се успокоят цените?
- Ами проявява се обратна тенденция. Например в четвъртък беше много интересно, ако се наблюдават борсовите цени. Тогава имаше рязко покачване на цените на нефта до 120 долара за барел, а след това и рязък спад със 7-8 долара. Движения в такива размери не са много типични за петролните борси и те показват двупосочните тенденции. Независимо от това аз продължавам да мисля, че ако кризата в Либия продължи и особено ако в арабския свят и Северна Африка не се успокоят, това ще предизвика покачване на цените и задържането им над 100 долара за барел. А това ще е основно на психологическа основа.

- Всичко това не е ли доста притеснително в момент, когато икономиките излизат от кризата?
- В цял свят е така. Саудитска Арабия и САЩ са едни много влиятелни и чуващи се гласове в петролния свят. Ако ние кажем, че сме се договорили с някой, за да компенсира липсващите количества, това по всяка вероятност ще остане незабелязано в петролния бизнес. Но ако Саудитска Арабия направи съобщение в някаква посока, веднага отеква по борсите. Същото е и положението с Щатите. Искам да кажа, че големите фактори в този бизнес дават добри сигнали, за да не се стигне до панически ефект на борсите. Недостатъчните количества либийски петрол могат да се компенсират не само от Саудитска Арабия, но въобще от страните производителки от ОПЕК като цяло.

- Можете ли да си обясните на какво се дължи увеличението на цените на нефта и у нас, след като тук не се използват тези сортове петрол - визирам сорта Брент и американския суров петрол?
- Българския пазар е част от международния пазар. И тогава, когато по света цените на петрола тръгват нагоре, няма никаква причина цените на руския петрол да стоят ниско. Това е валидно за което и да е друго гориво. Виждате, че щом на Лондонската борса цените на петрола тръгват нагоре, това веднага се отразява на американския суров петрол. Това е така, защото до известна степен те са взаимозаменяеми горива и щом едните вървят нагоре, дърпат и останалите. Впоследствие това се отразява на останалите суровини, които са вързани с петрола, като на пропан-бутана и на метана. Но при петрола тази зависимост е пряка – тоест няма значение дали консумирате либийски петрол, или той се внася от Танзания или Венецуела - тръгне ли нагоре суровината по борсите, това се отразява на всички пазари и на всички горива.

- Имаше прогнози на финансови институции, че заради сегашната ситуация петролът може да достигне 220 долара за барел. Може ли да се прави прогноза, ако се стигне до такива нива, какво би се случило с пазарите?
- Това е много апокалиптична картина за цял свят и аз искрено се надявам, че здравият икономически разум заедно с мощни икономически лостове – говоря за тези, които държат петрола, не биха допуснали такава цена. Безспорно от тази цена производителите печелят, обаче пък, ако пострада цялата световна икономика, те също са зависими от нея и в крайна сметка ще пострада всичко.

- Възможно ли е заради размириците да се стигне до някакъв вид петролна криза?
- Надявам се, че няма да се стигне до бензинова криза, поради няколко причини. Първо, както вече казах, има възможност доставките да се компенсират от алтернативни източници и, второ, практически всички държави от ЕС имат задължителни запаси на горива, които са създадени за точно такива критични ситуации. Правилото е, че те се освобождават в случай на недостиг. Изискването е страните да имат 90-дневни запаси, а някои страни вече имат 150-дневни запаси. Това означава, че част от европейските държави могат да издържат повече от 2 месеца без доставки. Това също успокоява пазарите, защото, ако се стигне до такъв недостиг след два месеца, то вече не е недостиг, а е повече от драматична ситуация.
В България конкретно има 50-60-дневни запаси от петрол по силата на закона за задължителните запаси. Ние сме длъжни да създаваме тези резерви, но те имат друг ефект – върху вътрешните цени на горивата, но това е друга тема. В условията на криза обаче това действа успокоително. Тоест, ако се появи сигнал за недостиг, този запас ще започне да се освобождава.

- Този резерв може ли да се използва в момента, за да се стабилизират цените у нас?
- Това е противозаконно, защото резервът няма пазарни функции. Никой държавен фонд не би си го позволил за стабилизиране на цените. Той стриктно се използва единствено само в случай на недостиг.

- Според вас в момента каква е реалната цена на бензините при равни други условия и без размирици в арабския свят?
- Цените, които бяха преди последното увеличение с под 2 процента от нефтокомбината „Лукойл Нефтохим Бургас“, бяха реални. Това са цените, които кризата завари, и те не са тръгнали все още стремглаво нагоре. Практически излизането от кризата не се отразило на вътрешните цени.

- Преди последното увеличение цените на бензините на дребно бяха около 2,30 лв./л. За тези цени ли говорите?
- Да, около 2,30-2,40 лв./л за различните видове горива. Последващото увеличение на горивата с повече 1%, което направиха от „Лукойл Нефтохим Бургас“, със сигурност не може да компенсира цените на барел гориво, които се получиха през последните дни.

- Тоест да очакваме ново поскъпване на горивата ли?
- Смятам, че ако цената на суровия петрол остане такава, каквато е сега – над 106 долара за барел, тя ще се отрази и върху цените на горивата у нас. Това е прогноза, която правя лично аз и не е на база анализи на асоциацията ни.

- Преди година започна смесването у нас на биогорива, макар че в момента се произвежда само биодизел. Идеята беше, че това гориво може да бъде по-евтино от конвенционалното, но това не се получи на практика. Защо?
- Ще се опитам да ви коригирам по два пункта. В България в момента се смесват и задължително дизеловото гориво се продава смесено с биокомпонента. Тоест, ако карате автомобил с дизелов двигател, има до 4% биогориво. А за останалите коли с бензинов двигател ще има смесване с биоетанол от 2014 г. В момента по чисто технологични причини не е възможно използването на биосъставка.
Биодизелът не само че не е по-евтин, ами обратното – той като себестойност е по-скъп и от момента, в който задължително започна да се смесва, той повишава цената на горивото. Преди да започне смесването с биокомпонента, дизелът беше по-евтин. Но сегашното поколение биогорива оскъпяват дизела. А тенденцията е биосъставките да стават още по-скъпи заради нарастващите цени на суровините. Така че смесването води до оскъпяване. Сега, ако нямаше смесване за дизела, според мен той щеше да бъде с 1-2 стотинки на литър по-евтин.

- Какви са технологичните причини, за да няма смесване на биоетанол с бензин?
- За разлика от дизела, където сега произвежданото гориво може да се смесва, при бензина трябва да има базов бензин, в който да се включва биоетанол. Такъв базов бензин в България засега не се произвежда, а инсталацията за производството е много голяма инвестиция от стотици милиони евро. Тази инсталация предстои да се внедрява в нефтокомбината край Бургас, но засега не е направена. Технологичния срок това да стане е през 2014 г., смята производителят. По тази причина смесването няма да е задължително дотогава.


Интервюто взе Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване