02/28/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

В Кремъл или не, Путин командва парада

Ройтерс

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Все едно кой ще се състезава за президентския пост в Русия на изборите през 2012 г., Владимир Путин ще продължи да е този, който взима решенията. Руският премиер има по-малко от година, за да реши дали ще използва изборите през идния март, за да се върне в Кремъл, или ще остави президента Дмитрий Медведев да се кандидатира за втори мандат.

Каквото и да реши Путин, висши служители и дипломати казват, че той ще си остане върховният лидер, обвързващ години напред съдбата на Русия със съдбата на един човек. “Владимир Владимирович е националният водач на Русия, националният водач с главна буква, и така и ще бъде”, коментира висш руски служител, пожелал да запази анонимност. Путин се оттегли от президентския пост през май 2008 г., след като изстреля в Кремъл Медведев, най-доверения си съюзник, тъй като по конституция нямаше право на три последователни президентски мандата.

Путин обаче може отново да се включи в надпреварата за президент. Той продължава да е най-популярният политик в Русия. Изтекли в “Уикилийкс” телеграми показват, че американски дипломати смятат, че в руската политика Путин е “Алфадог”, а Медведев играе ролята на “Робин за батмана Путин”. Петдесет и осем годишният Путин и 45-годишният Медведев казаха, че ще решат кой от тях да се кандидатира, когато изборите наближат. По думите им изборът им ще зависи от положението и настроенията в страната. Служителите са съвсем ясни: решението ще е на Путин.

“В момента нещата са 50 на 50: може би Путин ще се върне, но възможно е също така да каже на Медведев: “Реших да ти позволя да се кандидатираш”, посочва друг високопоставен руски представител. “Все още никой не знае, вероятно и те дори още не знаят”, отбелязва той. “Каквото и да стане през 2012 г., едно мога да ви кажа със сигурност: нищо няма да се промени, стига да няма големи неочаквани събития”.

Освен ако Русия не се сблъска с политически вълнения или с нова вълна на икономическа криза, Путин ще оповести решението вероятно чак след парламентарните избори през декември 2011 година. Путин неведнъж е споменавал, че може да се върне в Кремъл. Миналата година дори даде за пример Франклин Д. Рузвелт, който бе начело на Съединените щати от 1933 г. до смъртта си през април 1945 г., преди да бъде въведено ограничението от два мандата.

Като се бори с горските пожари, показва се гол до кръста в сибирската пустош или хока петролните барони за високите цени на петрола, Путин изгради представата за себе си като за силния лидер в Русия. “Путин несъмнено е този, който взима решенията, и той не показва никакви признаци, че иска това да се промени”, отбелязва висш западен дипломат. Но в момент, когато вълнения разклатиха правителствата в Северна Африка и Близкия изток, някои хора от елита оспорват всеобщото мнение, че Путин ще се завърне и предупреждават, че руската политическа система е опасно зависима от един-единствен човек.

Михаил Горбачов, единственият бивш кремълски лидер, който още е жив, каза наскоро, че Путин едва ли ще се бори за президентския пост през 2012 г., но предупреди, че той демонстрира безсрамна самонадеяност, смятайки, че може да решава вместо народа кой да управлява Русия. Привърженици на Путин твърдят обаче, че той е въвел ред в Русия след хаоса от управлението на Борис Елцин през 90-те.

Подпомогнат от някои медии, от предимствата на властта и от липсата на сериозни опоненти, Путин почти със сигурност ще спечели през 2012 г. още един, вече по-дълъг, шестгодишен мандат, ако пожелае. Би могъл след това да се кандидатира отново, за още един мандат - от 2018 до ...

Публикувана на 02/28/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11179/v-kremal-ili-ne-putin-komandva-parada/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване