02/28/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Пирамидите във финансовия свят след аферата "Мадоф"

През 2009 г. понятието Понци отново стана популярно благодарение на рухването на плана за 50 млрд. долара на Бърнард Мадоф, пише СиЕнБиСи. Схемата „Понци“ представлява подобна на пирамида структура, в която се набират средства от вложители с обещание за много висока възвръщаемост. Средствата на новопостъпилите инвеститори се използват, за да се плащат големи суми на по-старите такива. Схемата работи, докато има свеж приток на пари и хора, които са готови да участват. След това идва крахът на надеждите за лесни пари. В плана на Мадоф десетки хиляди инвеститори, някои от които загубиха всичките си спестявания, наблюдаваха как повече от 16,5 млрд. долара изчезнаха като дим през 2009 г. според анализ за измамите на „Асошиейтед прес“ във всички 50 щата на САЩ. Припомняме, че Мадоф се призна за виновен и беше осъден на 150 г. лишаване от свобода. Като цяло обаче над 150 Понци схеми са се срутили през 2009 г. в сравнение с едва 40 през 2008 г. според изследването на АП за криминални случаи и дела. Информацията е получена от всички офиси на адвокатите и ФБР в САЩ, както и наказателни и граждански действия, предприети от щатски прокурори и регулаторни органи на федерално и щатско ниво. Подобни стойности все още не са намерени за 2010 г., но според Securities and Exchange Commission (SEC) за фискалната 2010 г. (до 30 септември) са били налице 47 Понци схеми при 54 за фискалната 2009 г. Като цяло броят на този тип измами продължава да расте и най-новите данни на съда потвърждават това. Нека разгледаме някои от най-забележителните пирамиди, открити след случая „Мадоф“.


Луис Фелипе Перез

Девет жители от Южна Флорида са изправени пред обвинения в заговор за банкова измама. Те са заподозрени в измама за 12 млн. долара за получаване на търговски кредитни линии. Федералните прокурори съобщиха в началото на февруари, че случаят произтича от Понци схема за 40 млн. долара, която е ръководена от 38-годишния Луис Фелипе Перез от Форт Лодърдейл. Той се призна миналата година за виновен в измами с ценни книжа и получи присъда от 10 години лишаване от свобода, която сега излежава. Според последните данни е замесена и счетоводителка, която е работила с Перез. Според прокурорите тя е подготвяла фалшиви заявления за заем, данъчни декларации за връщане на суми, лични финансови отчети и други документи, с които да се теглят чрез измама заеми от Wells Fargo Bank. Счетоводителката е 61-годишната Бърта Сандърс, която също се е признала за виновна и очаква присъда.


Гай Албърт де Чимей

Този финансов мениджър, който е твърдял, че има връзки с белгийското кралско семейство, се е признал за виновен в началото на февруари в разработването на Понци схема, в резултат на която са откраднати над 7 млн. долара, според областния прокурор на Манхатан. Гай Албърт де Чимей, на 47 г., се е признал за виновен в 4 престъпления - кражба в особено големи размери, схема за измама, фалшификация и нарушаване на закона за ценните книжа на щата Ню Йорк, обяснява Сайръс Ванс-младши, областен прокурор. От кантората на обвинителя препоръчват три до 9 години лишаване от свобода за престъпника. Де Чимей е обвинен в склоняване на инвеститори да вложат суми във фонд, предназначен да финансира проекти в сферата на недвижимите имоти, който гарантира определени нива на възвръщаемост, но никога не постига обещаното. За да му повярват, че е кралски потомък, Де Чимей използва фалшиви банкови извлечения за 10 млн. долара от банки на Бермудите и твърди, че контролира над 100 млн. долара „семейни пари“.


Джерард Селет-младши

Джерард Селет-младши, на 46 години, е осъден на 8 години затвор през декември 2010 г., след като се е признал за виновен по-рано през годината по 36 обвинения в измами с ценни книжа в схема, свързана с фалшиви договори за печатарския му бизнес. Необичайното е, че през 2009 г. той доброволно се е предал на правосъдието. Селет се е насочил към прокурорите, след като негови инвеститори от Калифорния са започнали да задават въпроси за дейността му. В същото време той е твърдял пред властите, че управлява 53 млн. долара, според доклад на StarTribune.com. Той е решил да закрие бизнеса си и да направи пълни самопризнания пред органите. Според прокурорите Селет е финансирал пирамидата си чрез фиктивни договори за печатната си компания Minnesota Print Services Inc. Наистина някои от инвеститорите му са си върнали парите обратно, но потоците са дошли от новопривлечените вложители, а не от договори за печат или от свързани с това услуги.


Джеймс Бейли-младши

Бизнесменът от Ашвил беше обвинен в началото на февруари в управление на Понци схема, която е измамила инвеститорите с повече от 13 млн. долара през последното десетилетие. Джеймс Бейли-младши, който е ръководел Southern Financial Services, е обвинен в измами с ценни книжа, измами по пощата и фалшиви данъчни документи за възстановяване на платени такси. Той е обвинен и във взимане на пари от инвеститори, като им е плащал лихви със суми от други вложители, а не от реални приходи. Според репортер от Asheville Citizen-Times Бейли не е имал въобще разрешение да търгува с ценни книжа. Той е създавал и дружества с ограничена отговорност за клиентите си в схемата и е закупувал недвижимо имущество чрез компаниите. Пирамидата се е провалила през ноември 2010 г.


Скот Ротщайн

Адвокатът от Южна Флорида Скот Ротщайн е бил злият мозък зад най-голямата Понци схема в историята на щата. Познат с разточителните си разходи и помощите, които дава за благотворителност, Ротщайн също помага в президентската кампания на Джон Маккейн през 2008 г. През юни 2010 г. получава 50 години зад решетките за управляване на престъпна схема за 1,2 млрд. долара чрез фирмата си Rothstein Rosenfeldt Adler. Ротщайн смята, че не заслужава присъда повече от 30 години, защото се е признал за виновен, помогнал е на федералните служители и дори е помогнал на ФБР да залови известен бос от италианската мафия. Въпреки това федералните прокурори не са склонни да се окажат милостиви към него. Те искат 47-годишният престъпник да лежи 40 години в затвора, вместо да го включат в програмата за защита на свидетелите заради помощта му срещу мафията.


Брайън Ким

Федералният съд замрази активите, които нюйоркската фирма Liquid Capital Management държи. Това се случи, след като щатският регулатор за фючърси заяви, че чрез измама са привлечени 2,1 млн. долара за инвестиции в стокови фючърси. Комисията за търговия на стокови фючърси (CFTC) на САЩ обяви, че подава жалба, обвинявайки Брайън Ким, сътрудник на CNBC и Liquid Capital, в укриване на значителни загуби за повече от 293 хил. долара за периода между март 2009 г. и октомври 2010 г. CFTC обясни, че фирмата е платила на инвеститорите с 300 хил. долара от друг фонд по начин, който напомня Понци схема и лъжливи сведения за успешни инвестиции. Агенцията също посочва, че Liquid Capital неправомерно са изхарчили над 800 хил. долара за хранителни стоки, екскурзии и пътувания, както и за други разходи.


Никълъс Космо

Никълъс Космо от Лонг Айлънд е обвинен в управляване на пирамида за 380 млн. долара. Той е арестуван през януари 2009 г. за пощенска измама. Твърди се, че той и брокери от Agape World са убедили над 1000 инвеститори да им дадат пари при обещана лихва до 60%. Космо е обяснил, че парите са използвани, за да се предоставят краткосрочни кредити за бизнеса, за покриване на вземания по кредитна карта и влагане в недвижими имоти чрез Agape. До момента само Космо и Ричард Бари, бивш изпълнителен директор на Agape World, са обвинени за пирамидата. Космо очаква федералният съдия Денис Хърли да произнесе присъда до 20 май. Това не е първата му среща със закона. Той е бил 21 месеца в затвора, като през 1999 г. е осъден отново за финансови измами.


Тери Фриймън

Бившият директор на GFX-Тери Фриймън, на 61 години, беше арестуван през февруари 2009 г. за създаване на схема, която ограбва инвеститори с 22,4 млн. долара. В началото на 2011 г. за измами в сферата на търговията и поредица от други нарушения той беше осъден през февруари на 8 г. затвор. Съдията отсъди такова наказание, защото делото не е класическа пирамида тип Понци, а е един от най-тежките случаи от този тип. Фриймън е обвинен за обещаването на голяма възвръщаемост на валутните пазари при наличие на нулев риск. Вместо това той е използвал парите за ваканционни имоти в Кипър и Франция и подаръци на жена си, включително и диамантен пръстен за 187 хил. долара.


Мънроу Бийчи

Мънроу Бийчи е обвинен в измами към членове на църквата и обществото, от които той също е част. Неговата дълго действаща пирамида е набрала средства на стойност поне 33 млн. долара от повече от 2600 инвеститори между 1986 г. и 2010 г. Бийчи е обвинен в излагане средствата на вложителите на риск, след като е обещал, че те ще бъдат инвестирани в безрискови държавни ценни книжа. В действителност той е търгувал с високорискови облигации и други подобни инструменти. Бийчи поиска обявяване в несъстоятелност през юни 2010 г., шокирайки инвеститорите, които бяха получили фалшифицирани месечни отчети, които показват добра възвръщаемост. Скандалът, който доведе до загубата на около 18 млн. долара, разтърси църковната общност в Шугъркрийк, щата Охайо. Съгласно условията на споразумението SEC няма да търсят финансова отговорност от 77-годишния Бийчи, при условие че той спазва федералните закони за ценните книжа в бъдеще.


Чарлз Хейс

CFTC са подали жалба през 2008 г. срещу Чарлз Хейс, обвинявайки него и компанията му Crossfire Trading, че са привлекли около 40 млн. за сделки и фючърси на суров петрол. Хейс наистина е извършил някои сделки, но той също е харчел парите на инвеститорите за лични разходи, включително яхта за 4 млн. долара. В крайна сметка той е загубил около половината от парите на клиентите си според доклади на StarTribune.com. Хейс е използвал пирамидална структура, за да изплаща суми на по-старите си инвеститори с пари, постъпващи от новите такива. Той е създавал фалшиви финансови отчети за клиентите си и е отклонявал техни средства за лични нужди. Хейс е осъден на 117 месеца затвор и глоба от над 21 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване