02/28/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Цените в индустрията с ръст от 12% за година

Общият индекс на цените на производител в промишлеността, който отчита както вътрешния, така и международния пазар за българската продукция, показва през януари прираст с 1,7% само за месец и с 12,1% за годината. Отново най-голям е ръстът в цените на металите, най-голям пък е спадът в цените на тютюна. Това показват данните на Националния статистически институт. Спрямо 2005 г. производствените цени на металите са скочили 3 пъти, докато тези на енергията са се покачили с 60%.
Инфлацията при производствените цени за януари е нараснала с 0,5% спрямо декември. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2,8%, и в преработващата промишленост - с 0,9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 1%. В преработващата промишленост по-значително покачване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 6,7%, производството на хранителни продукти и при производството на изделия от каучук и пластмаси с 1,5%.
На вътрешния пазар производствените цени през януари 2011 г. спрямо януари 2010 г. са се вдигнали с 11,1%, като в добивната промишленост е отчетен ръст от 15%, в преработващата промишленост е 11,4% и 10,1% в енергетиката. В металургията цените на производството са се качили с 25% за годината, отчита НСИ.
При производството на храни ръстът е 9,8% за година. Спад на годишна база има при цените на производителите на тютюни – с 13,3%. В преработващата промишленост покачването на цените на производител е 11,9% спрямо януари 2010 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 24,7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13,4%. Намаление пък се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 10,9%, както и в производството на изделия от други неметални минерални суровини - около 3,5%, отчита още статистиката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване