03/01/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Бавим се с изпълнението на целите за екоенергията

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

България закъснява в изпълнението на изискванията на евродирективата за използване на енергията от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), алармира вчера Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Той обясни, че делът на енергията от ВЕИ в крайното потребление у нас през 2009 г. е бил 7,94%, а не както е обявило НСИ - 10,6 на сто. За миналата година все още няма окончателните данни, но от асоциацията прогнозират още по-малко участие на ВЕИ-тата в крайното потребление на ток. През тази година трябва да бъдат произведени нови 3000 гвтч. зелена енергия, за да се покрият изискванията за страната ни. Този ток не може да бъде произведен, защото няма инсталирани достатъчно мощности, обясни Киряков.
От асоциацията са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, както и до енергийния министър Трайчо Трайков и председателя на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров, с което предупреждават за проблема. Държавата подвежда бизнеса с неправилната методика на НСИ при изчисляване на ВЕИ потреблението у нас, смята Киряков.
За изпълнение на евродирективите у нас ще бъдат инвестирани между 4 и 6 млрд. евро, обясниха вчера експерти от сектора. Всички инвеститори в момента обаче изчаквали да се приеме новият закон за енергията от възобновяемите енергийни източници. Ако това не стане факт, ще бъде открита наказателна процедура срещу страната ни, каза Киряков. Той обясни, че планираното поскъпване на тока не се дължи на ВЕИ-тата. В момента зелената енергия струва по 0,3 ст./ квтч, а при прогнозирано от ДКЕВР увеличение с 1,5% , делът на ВЕИ ще увеличи тока с 0,34 ст./квтч, прогнозира Киряков. За сравнение токът от ЕРП-тата ще се увеличи със 7 ст./квтч, ако се приеме предложението на ДКЕВР за 5-процентен скок в цените, добави той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване