03/01/11 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорски интерес към ритейл паркове и big box магазини

Димитър Киферов, мениджър отдел „Търговски площи“ във Forton International

След отчетения спад на наемните нива в търговските центрове от около 30% през 2010 г. през тази година не очаквам продължение на негативния тренд, а по-скоро стабилизиране около нивата от края на 2010 г. Наемите на главните търговски улици продължиха сериозно да падат и през 2010 г, като по данни на Forton понижението е от порядъка на 29% в София и над 44% в страната. Ако в Гърция действително съществува практика за изчисляване на наемите като процент на база оборотите на търговците, то е важно да уточним, че там пазарът е по-различен от българския. Гърците нямат толкова много търговски центрове и улиците са преобладаващи на този вид пазар. В България за момента няма такава практика, но и това не би било добър ход. От една страна, фиксираният наем е удобство, а, от друга, така наемодателите се чувстват по-сигурни.
Що се отнася до моловете - повечето са реализирани с помощта на банките. Ако някой от собствениците няма възможност да се справи, той може да стане собственост на банката. Ако проектът е стабилен и има сигурни приходи за следващите 5 до 10 години, до решение за продажба най-вероятно няма да се стигне. Днес проектите в процес на изграждане вече са далеч по-малко, като при доста от тях се очаква забавяне в сроковете на завършване поради проблеми с финансирането или отдаването под наем. Единствено в София търговските площи (186 000 кв. м) са с висока заетост и пазарът е толерантен към развитието на нови проекти. Доказателство за това е напредващото изграждане и отдаване под наем на „Парадайз мол“. От есента на 2010 г. се наблюдава съществено покачване в интереса на търговците спрямо новите молове, но все още общият обем на сключените сделки е под очакванията. Общо 346 300 кв. м в 10 нови търговски центъра са излезли на пазара през изминалата година. Няколко търговски проекта на инвестиционния пазар са в процес на дю дилиджънс, като е възможно сделките по тях да бъдат финализирани през първото тримесечие на 2011 г. Инвеститорите проявяват интерес не само към търговските центрове, но и към ритейл парковете и т.нар. big box магазини.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване