03/01/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Павел Шопов, депутат от „Атака“, зам.-председател на Народното събрание: Трябва да укрепим границата си с Турция

- Г-н Шопов, в Стара Загора Волен Сидеров говори за опасността случващото се в Близкия изток да предизвика силна миграционна вълна към България и призова да се вземат мерки. Какво трябва да се предприеме?
- Това касае освен нас и всички държави по фланга на Европейския съюз – и Гърция, и Италия. И опираме до държавата Турция, която общо взето, е като пробит чувал за преминаването на всякакви емигранти, бежанци, криминални елементи от Северна Африка, от Азия...
Първата необходима мярка е сериозното укрепване на границата с Турция, включително възстановяване на телените мрежи. Това касае и Гърция, защото след приемането ни в Шенген граничният контрол между нас ще отпадне и трябва да укрепи границата си с Турция. Необходимо е и да продължи оборудването със съвременни средства за наблюдение и контрол на граничната зона – нещо, което правителството вече прави.

- Споменахте Шенген... в тази връзка как оценявате перспективите за приемането ни? Преди десетина дни в Русе българският и румънският парламент приеха обща декларация. Има ли какво още да направят депутатите – тук и в Европарламента?
- Мисля, че Народното събрание свърши работата си - и по законодателната рамка, и с нужните политически действия. Нещата вече зависят повече от действията на изпълнителната власт и правителството прави всичко възможно. Добър знак е, че с Румъния говорим в общ хор. Сигурен съм, че ще изпълним малкото останали технически изисквания. Другото вече е въпрос на политическо решение, което се взема на еврониво.

- Вие с г-н Сидеров често сте на обиколки из страната. Как усещате настроението на членовете и симпатизантите на „Атака“? Упрекват ли ви за партньорството с ГЕРБ?
- По места получаваме потвърждение преди всичко, че „Атака“ е чудесно структурирана политическа партия, може би е най-добре организираната в страната. Това е резултат от наистина неуморната работа на лидера на партията Волен Сидеров, на депутатите от групата, на хората по места. Навсякъде приемаме и нови членове, предимно млади хора.

- И все пак, какво е настроението на хората, как се справят с кризата?
- Това са споделени тегоби, кризата не е само у нас. Изслушахме много хора и в Стара Загора, и в Хасково. Освен за социалните проблеми, много от тях говориха за демографската криза – обезлюдяването на цели области, циганизацията на цели села, за ширещата се битова циганска престъпност.
За нас решаването на тези въпроси е неразделна част от грижата за добруването на България.
Има и друг кръг от сериозни проблеми, които мъчат навсякъде хората. Това са произволите на секторните монополисти – електроразпределителни предприятия, мобилни оператори, ВиК дружества. Сигнализират ни за чужди инвеститори, които на практика се изявяват повече като колонизатори.

- Неотдавна вашата парламентарна група се срещна с финансовия министър по негова инициатива. Какво е отношението ви към предлагания от министър Дянков Пакт за финансова стабилност? Не ограничават ли тези мерки възможностите на всяко правителство за гъвкава фискална политика?
- Министър Дянков работи много за запазване на финансовата стабилност и ние не можем да не го подкрепим в това отношение. Има обаче и много проблеми, съпътстващи неговите предложения. Дали това трябва да стане с промени в конституцията, по каква процедура и по какъв начин? Обсъжданията тепърва започват и те ще продължат на различни нива, в различни групи. Ние запознахме министъра с вижданията си за необходимостта от повече икономии, от опитимизация на държавната администрация. Предложенията на министъра са много сериозни и изискват да се направят сравнения, проучвания на чуждия опит. Но приветстваме целта на Дянков – да има финансова стабилност и ред.

- Волен Сидеров е първият български политик, който обяви, че ще се кандидатира за президент. На предишните избори вие бяхте вторият в екипа... Известно ли е вече кой ще е кандидатът за вицепрезидент от „Атака“ тази година?
- Това е въпрос, който най-малко ме притеснява. Важната, определящата роля е тази на държавния глава. И по конституция вицепрезидентът има по-второстепенна роля. Важното е, че „Атака“ вече представи кандидатурата си за президент – лидерът на партията Волен Сидеров. Мисля, че това трябва да бъде пример и за другите политически сили. В случая ние сме предвидими и коректни. Нормално е в надпреварата за най-високия пост в държавата да участват лидерите на съответните партии. Редно е и другите политически сили да обявят кандидатурите си така, както направи партия „Атака“. Естествено е да има обществен интерес кого ще издигне ГЕРБ, Българската социалистическа партия, Синята коалиция дори НДСВ. В повечето демократични държави това става поне една година преди изборите, за да могат хората да помислят, да съпоставят платформите им. В голяма степен е ясно, че сериозните кандидатури ще бъдат издигнати от „Атака“, ГЕРБ и БСП. Сините в голяма степен се маргинализираха и тежестта им в политическото пространство много намаля. Същото се отнася и до НДСВ, което буквално се стопи. Те няма на какво да разчитат с номинирането на абсурдната фигура на Меглена Кунева, която като главен преговарящ с Европейския съюз предаде интересите на България. Сега целият български народ плаща цената на това предателство и в икономически, и в социален план. Кунева има огромен принос в кавички за закриването на малките енергоблокове в Козлодуй, за минирането на развитието на България в общността...

- Известно е, че „Атака“ е против евентуалната оставка на вътрешния министър Цветанов. Но какво е отношението на партията към назначаването на Петко Сертов в комисията БОРКОР?
- По отношение на Цветан Цветанов, ние и от парламентарната трибуна сме казвали, че опозицията се мъчи да нанесе стратегически удар на ГЕРБ с опитите си да отстрани поне един от вицепремиерите. Първо, стрелите бяха насочени срещу Симеон Дянков, и то с нечувана ярост. Не успяха и от няколко месеца се целят в Цветан Цветанов с тези измислени, безплодни скандали. Но това всъщност е и работата на всяка опозиция.
“Атака“ е против оставката на Цветанов, защото с нея се цели дестабилизацията на ГЕРБ, на цялото управление.
Що се касае до назначаването на Петко Сертов за зам.-председател на БОРКОР – това е персонален избор на премиера Бойко Борисов. Той със сигурност има основания за своята преценка и носи отговорност за нея. От колеги депутати от ГЕРБ съм чувал, че е търсена максимална представителност в този орган, призван да се бори с корупцията. Ако ръководството на БОРКОР беше от ГЕРБ, щяха да обвинят изпълнителната власт, че контролира институцията, за да се постави над закона. Вижте - Сертов беше назначен от БСП за шеф на ДАНС, Елеонора Николова е свързана с дясното политическо пространство – видимо е търсена възможната представителност.

- Ще цитирам едно ваше изказване пред млади хора от „Атака“: Много е важно елитът на народа да си свърши работата - с цялата честност да води хората след себе си. Случва ли се това в момента?
- Хващате ме с любима моя тема. В нея има и много философски, екзистенциален подтекст – каква е ролята на водачите на народа. Този въпрос е съдбовен за България от самото основаване на държавата. В историята ни има и примери и за водачи, които са вършели работата си, и за застъпници на чужди интереси. По време на Първата българска държава е имало дори една провизантийска партия, казано със съвременната терминология.
В последните 21 години проблемът на прехода се състои в това, че българската политическа класа, елитът на нацията не си вършеха работата и не изпълниха задачите си в името на България и на българския народ. Това е голямата драма. България беше победена държава в Третата световна война, така да се каже. След това настанаха последици, типични за победените страни.
Но, доброто, което става в последните години, е, че започна да се събира народната свяст. Появиха се хора-родолюбци, все повече се говори за българския национален интерес. Това за нас, от „Атака“, е основното, най-важното! Това е приоритетът, в който се стремим да даваме пример. Вече 6 години в България има политическа сила, която се е посветила на защитата на националния интерес. „Атака“ е центърът, около който се формира базата, общността за следване на тази политика. Надеждата ни е това да се случва все по-често и да ангажира все повече хора.

Интервюто взе Борислав Михайлов
borislav_mihaylov.bg@abv.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване