03/01/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Скокът в цените на горивата ще забави икономическия растеж

Свидетели сме на безпрецедентен скок на цените на горивата, предизвикан както от размириците в Близкия изток, така и от редица държавни политики и глобални световни фактори. България като отворена икономика ще пострада от шока в цените и е възможно темпът на икономически растеж, който се предвижда за тази година, да се забави. Прогнозата е на икономисти от неправителствени организации пред БТА.
В последните дни и седмици цените на горивата се движат нагоре не само заради ситуацията в Либия, но и поради редица световни фактори и затова не можем да се успокояваме, коментира Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч". Пазарът на петрол реагира на всякакви затруднения в снабдяването и цените тръгват нагоре, но причини за повишаването на цените на петрола са и държавните фискални политики на САЩ и други големи икономики, заяви Богданов.
Колегата му от "Индъстри Уоч" Красен Йотов посочи, че като реакция на световната криза големите икономики са започнали да печатат пари и да увеличават бюджетните си дефицити, а това с известно забавяне се отразява в повишение на цените на всички продукти. Това, което се случва - ръст в цените в почти всички страни, е резултат от голямото количество напечатани пари, посочи Йотов. Ефектът действа с известно забавяне - няколко тримесечия след приключване на кризата започнахме да го усещаме в цените на суровините. Върху скока влияят и политически събития като тези в Либия и Египет, но това влияние е краткосрочно, докато факторът фискална политика на големите икономики е определящ, смята Йотов.
Той прогнозира, че влиянието на високите цени на суровините ще се отрази не само върху отраслите земеделие и търговия на дребно, но и върху бързорастящите експортно ориентирани отрасли на икономиката ни, които разчитат на внос на суровини. Това ще забави и икономическия растеж на страната. Склонен съм да мисля, че ръстът на цените на суровините ще е по-висок от ръста на външното търсене и печалбата на българските производители ще намалее, а това ще забави и растежа на икономиката ни като цяло, посочи Йотов. От няколко месеца инфлацията вече се пренася върху фирмите, а оттам и върху търговията на дребно в страната, добави той.
Събитията в Либия до голяма степен повлияха скока на цените на горивата и вероятно тези цени ще останат нестабилни известно време, но в дългосрочен план смятам, че ще се понижат, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). Увеличението на цените на горивата и хранителните стоки, особено в момент, когато икономиката ни започва бавно да излиза от кризата, има особено негативен ефект за страната, смята Ганев.
Върху възстановяването на икономиките не само на България, но и на останалите страни от Европа, влияят и редица нерешени фундаментални проблеми като задлъжнялостта в
Европа, необходимостта от защита на еврото, обезценяването на долара. Скокът на цените при храните в световен мащаб пък се дължи както на климатични промени, така и на държавни политики на протекционизъм, а също и на стимулирането на производството
на биогорива, посочи Ганев. Според него проблем на българската икономика е липсата на достатъчно добра конкурентна среда между участниците на пазара, както и недобре действащата съдебна система.
Като цяло той прогнозира по-бавно от заложеното от правителството излизане от кризата.
Проблемите в цените на храните ще останат и през втората половина на годината, това се очаква и в световен план според прогнозата на земеделското министерство на САЩ.
Красен Йотов от "Индъстри Уоч" предположи, че през тази година икономиката ни ще достигне ръст не повече от 3 на сто, а инфлацията ще е от порядъка на 7 - 8 %.
Растежът до голяма степен зависи от притока на преки чуждестранни инвестиции и се надявам нивото им да се запази поне на равнището от 2010 г., заяви Йотов.


При кого е петролът?

20 на сто от залежите са в Саудитска Арабия, в САЩ са едва под 2% от петрола по света. Повечето от доказаните петролни залежи се намират в Близкия изток, Мексиканския залив и още няколко други локации по света. Единици пък са държавите, които са облагодетелствани с големи залежи и капацитет за извличане на суровината, пише CNBC. Сред най-големите износители за американския пазар е Нигерия, което обяснява високата зависимост на цената на черното злато от честите атентати в света.
По оценки от 2010 година американското правителство изчислява, че доказаните петролни залежи по света са 1,35 трлн. барела. Към тях спадат само онези петролни залежи, които на този етап позволяват експлоатация и добив на петрол.


Трайчо Трайков: Трябва да търсим начин да сме независими

Транспортът почти изцяло зависи от петрола, но ако стимулираме навлизането на пазара на електромобили, това ще ни направи по-независими от петрола, каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него страните - производителки на петрол, нямат интерес да поддържат високи цени, защото това стимулира хората да мислят как да станат независими от тези цени. Във всички периоди, когато цената на петрола рязко се покачва, нещо се случва на пазара - през седемдесетте години на миналия век навлязоха малолитражните автомобили, след това се заговори за водород, а сега и за електромобили, посочи Трайков. Той каза, че имаме най-ниските акцизи за горивата в ЕС, а това е начинът държавата да направи възможното на пазара на горива.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване