03/01/11 16:22
(http://www.klassa.bg/)

Ценова война в Европа между автопроизводители

Автомобилните компании Peugeot Citroen, Renault и Fiat са въвлечени от пазарния лидер Volkswagen в ценова война, която ще заличи печалбите им, съобщи „Блумбърг“. Последната битка бе започната с пускането в продажба на новия модел Passat на цена 675 евро под предишната версия. Това веднага принуди конкурентите да смъкнат цените - например Fiat предлага на френските си клиенти до 4000 евро отстъпка на модела Sedici, който иначе струва 17 000 евро. А Renault понижи Clio с 22% до 9995 паунда в ексклузивна оферта за Острова.
Продажбите на автомобили общо в Европа през 2011 г. се очаква да спаднат за четвърта поредна година – с близо 2%. Това е по-малко от спада от 14% през 2010 г. до 13,8 млн. автомобила от 16 млн. през 2009 г., но рисковете остават сериозни, особено за френските производители, които очакват съкращаване на пазара с още 8%. Но масовите промоции вещаят по-ниски печалби и съответно по-слаби нива на акциите. Така достъпът до финансиране се свива още повече, коментират експерти, цитирани от „Блумбърг“. По думите им опустошителните цени могат да превърнат 2011 г. в даже още по-лоша година за автомобилния сектор в Европа от 2010 г. В Германия, най-големия европейски автомобилен пазар, средната отстъпка от цената през януари възлиза на 11,1%, докато през декември е била 10,7%. Най-големи отстъпки от автомобилните компании предлагат Fiat, Renault, Ford и Peugeot.
Според американски експерти проблемите на европейското автомобилостроене се задълбочават от отказа да се закриват заводи във времето на криза. Докато американският автосектор се сви заради отказ от капацитет за производство на 1,5 млн. автомобила, Европа заложи на държавни субсидии и кредитни гаранции. Европа не е отчела фундаменталните фактори и затова САЩ са излезли с две години напред. Ценовата война в Европа е най-жестока в Испания и Италия, където компаниите са принудени да запълват празнината, оставаща след изтеглянето на правителствените бонуси.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване