03/02/11 00:05
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят мониторинг върху цените от производител до търговец

Маргарита Димитрова
m.dimitrova@klassa.bg

На днешното заседание на кабинета се очаква да бъде обсъден пакет от мерки за наблюдение върху цените по цялата верига производител – преработвател – търговец, съобщи вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той обясни, че поскъпването на стоките е световна тенденция. При формирането на цените на храните влияят много фактори, сред които петролът, енергията, суровините, но е възможно някой да се опитва да лови риба в мътна вода, аргументира се министърът.
Той припомни, че наскоро е излязло социологическо изследване, според което 80 на сто от българите смятат поскъпването на храните като най-лошото, което им се е случило. Това означава, че хората очакват да се реагира, обясни Найденов. Той даде за пример държави като Франция и Австрия, които не остават безучастни, а контролират процеса. Според министъра трябва да има механизми за наблюдение и щом нещата излязат извън приетите норми, държавата да се намесва.
Има ескалация на цените на стоките и услугите от първа необходимост, коментира вчера и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Според него не е приемливо горивата и олиото в България да са по-скъпи, отколкото в Западна Европа. От „Атака” предлагат да се помисли за въвеждането на т. нар. кипърски вариант, при който държавата е ограничила цените на група стоки, сред които са хлябът, млякото, електроенергията. „Атака“ ще поиска оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, ако регулаторът се съгласи с исканията на трите електроразпределителни дружества да бъде увеличена цената на тока, предупреди още Сидеров. Той припомни, че исканията на партията са да бъдат прекратени договорите с ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.
Нарастването на цените изисква компенсиращи мерки на правителството, коментира и лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него КЗК трябва да следи дали има картелни споразумения. Секретарят на ИБ на БСП Корнелия Нинова цитира анализ на Световната организация по храните, че стоките, произведени на базата на зърно и брашно, са се покачили с 3%, а в България – с 8,3%. Нинова допълни също, че цената на дизеловото гориво в бензиностанциите у нас е по-висока, отколкото в Испания, Франция, Малта и Кипър, а една от причините е сивият сектор. Левицата ще подкрепя всички браншови протести през март.


1 млрд. лв. плащат на фермерите след десет дни

В периода между 10 и 15 март ДФ “Земеделие“ ще започне да превежда субсидии на фермерите, които са обработвали земя през 2010 г. По т. нар. Система за единно плащане на площ /СЕПП/ производителите имат право да получат по 28 лв. на дка – 18 лв. европейски субсидии и 10 лв. - от националния бюджет. Най-късно до 30 юни държавата ще се разплати, но пари ще получат единствено фермерите, които са изчистили задълженията си към НАП.
Над 1.1 млрд. лв. по линия на СЕПП ще влязат в българското земеделие за 2011 г., а това е с 10 на сто повече от м. г., стана ясно вчера по време на официално откриване на кампанията за приемане на заявления за подпомагане. Европейските субсидии ще са 22 лв. на дка, очаква се националните средства да са поне колкото за м. г., но всичко зависи от бюджет 2012. За първи път тази година ще се прилагат нови форми на подпомагане, една от които е плащането за земи, попаднали в екологичната мрежа НАТУРА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване