03/02/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Руската милиция вече е полиция

В руската блогосфера вече наричат милицията “пилиция”

Новият закон за полицията, чието обсъждане продължи около година, влиза в сила днес. И създателите на закона, и законодателите, и ръководството на МВР бяха единодушни в едно - да се направи така, че работата да не се сведе само до поредната “смяна на табелката”, пише “Росийская газета”. Вестникът подчертава, че когато вместо милиционери на улицата се появят полицаи, е важно да бъдат променени съществено отношенията между гражданите и новите служители на реда.

Законът “За полицията” променя професионалната идеология на органите за вътрешен ред. Акцентът се поставя изключително върху правоохранителната дейност, отбелязва “Росийская газета”. Според него отсега нататък полицията ще бъде смятана не за “наказателен меч на властта”, не за институция за държавна принуда, а ще бъде призвана на първо място да защищава правата и свободите на човека и гражданина, да противодейства на престъпността, да охранява обществения ред, собствеността и да гарантира обществената сигурност.

Това е безпрецедентно предизвикателство за силовото ведомство. Законодателно е установен почти стопроцентен граждански контрол върху най-многочислената въоръжена структура в Русия, твърди руският официоз. Коментарът по същата тема на критичния към Кремъл в. “Новие известия” е озаглавен: “Честит ден на полицията, господа-другари!” От днес народната милиция остана в миналото и на нейно място идва никому неизвестната полиция, която има всички шансове да стане както народно-героична, така и антинародна. Но съдейки по това, че от всички промени в руските органи за вътрешни работи засега е видимо само преименуването, а кадрите си остават същите, то гражданите не бива да хранят някакви илюзии, пише вестникът.

Ние вече нарекохме “Волгата” “Крайслер” и “Ладата” - “Фиат”, но от това те не се превърнаха в автомобили, а си запазиха приликата с народното корито на колела. Така че по-вероятно е настоящото преименуване на “гражданина началник” в “господин полицмайстер” да не бъде съпътствано от чудото на превъплъщението, предрича в. “Новие известия”.

Но по думите на вътрешния министър Рашид Нургалиев пълното преименуване (тоест смяната на табелките) трябва да приключи до 1 януари 2012 г., законът за социалните гаранции за полицаите още не е готов, а преатестацията на кадрите, в която те трябва се очистят от нечистоплътните и боклуците, тепърва започва. Тогава какво се променя на 1 март, пита реторично вестникът.

“Ведомости” припомня, че в навечерието на влизането в сила на закона “За полицията” ръководството на вътрешното министерство е уверявало руснаците, че той кардинално ще подобри работата на органите на реда, че полицията ще стане по-компактна, по-ефективна и най-важното - по-внимателна с гражданите. Но гражданите не вярват на генералите. Според данни на Центъра “Левада” 65 на сто от хората се отнасят отрицателно към преобразуване на милицията в полиция, а положително - едва 18 на сто.

През последните години от милицията са се опасявали същите 60-65 процента от анкетираните, а доверие към нея са изпитвали само 21-25 на сто. Общоруската агенция ВЦИОМ и “Левада-център” установяват, че 49 и съответно 60 на сто от гражданите са на мнение, че широко рекламираните преобразувания в МВР няма да променят системата.

По БТА

Публикувана на 03/02/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11190/ruskata-militsiya-veche-e-politsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване