03/03/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Азербайджан се страхува от радикалното влияние на Иран

Франс прес

В пограничния град Астана в Азербайджан признаците, които доказват увеличаващото се влияние на съседната ислямска република Иран, стават все повече - ситуация, от която се опасява светското правителство на тази бивша съветска република с мюсюлманско мнозинство.

На пазара в Астана, който е разделен на две от 19 век при прокарването на границите, разделили много семейства, продуктите, които идват от Иран като картофи, портокали и стафиди изобилстват навсякъде. Всеки ден стотици камиони пристигат от Иран, пълни с хранителни продукти и стоки за продан в мюсюлманската съседка, в която шиитите са мнозинство, но правителството е светско. Има и иранска телевизия - Сахар Ти Ви, чиито предавания на азербайджански език се приемат в домовете и кафетата на Астана, което също предизвиква умерени реакции.

Според Елшин Ибрахимли, търговец от Астана, Техеран използва тази телевизия като средство за пропаганда. “Сахар Ти Ви обича да преувеличава всичко”, отбелязва той. “Например ако нещо по-незначително се случи в Азербайджан, журналистите от канала го представят като бедствие или проблем от световен мащаб”, допълва Ибрахимли.

Друг търговец, Агасан Хашимли, отбелязва: телевизията ловко експлоатира проблемите, които съществуват в Азербайджан, например неотдавнашния спор около забраната за носене на воал в училищата, наложена миналата година. Този въпрос предизвика оживени реакции сред някои практикуващи мюсюлмани в страната, които организираха митинги и протести и подтикнаха властите да обвинят Техеран, че има пръст в размириците. Но според друг жител, Фаиг Джафарзаде, Сахар Ти Ви се гледа, защото местните канали не допускат критики срещу азербайджанските власти.

През последните седмици, политическите отношения между двете мюсюлмански съседки изглежда все повече се влошават заради различното им виждане за исляма. Малки демонстрации, широко отразявани в медиите, бяха организирани пред посолството на Иран в Баку. Техеран бе обвинен, че подкрепя религиозния екстремизъм, за да дестабилизира страната.

Друг конфликтен момент са разрастващите се икономически отношения между Иран и Армения, заклет враг на Азербайджан след войната за контрола на сепаратисткия регион Нагорни Карабах, при която между 1988 г. и 1994 г. загинаха 30 000 души, а стотици хиляди бежанци бяха принудени да напуснат домовете.
“Иран призовава Азербайджан да се превърне във враг на Израел, тъй като смята, че религията го изисква , но в същото време Иран си сътрудничи активно със страна, заемаща част от Азербайджан, която е мюсюлманска страна,” отбелязва анализаторът Садредин Солтан. “Къде е сега мюсюлманската солидарност?”, пита той. След примирието от 1994 г., Нагорни Карабах е контролиран от сепаратистко правителство с арменски произход, подкрепяно от Ереван.

И все пак, въпреки възникналото напрежение, Баку и Техеран продължават да развиват икономическите си връзки. През януари Азербайджан сключи споразумение за доставката на Иран на най-малко един милиард кубични метра природен газ за период от пет години. Поддържането на определени отношения е всъщност също толкова важно, тъй като според изчисленията една четвърт от 74-те милиона иранци са от азербайджански произход. Представители на това малцинство заемат високи постове в правителството и държат много пазари, които са жизнено важни за икономиката на ислямската република.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване