03/03/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Арабски режими падат, Ал Каида гледа отстрани

в. Ню Йорк таймс

От близо две десетилетия лидерите на Ал Каида осъждат диктаторите в арабския свят като еретици и марионетки на Запада, и призовават за свалянето им от власт. Сега хората в държава след държава се надигнаха, за да свалят своите лидери - и Ал Каида няма абсолютно нищо общо с това.

Всъщност пъстрите опозиционни движения, които се появиха толкова внезапно и се оказаха толкова могъщи, игнорираха двата основни стълба на кредото на Ал Каида - смъртоносното насилие и религиозния фанатизъм. Демонстрантите използваха сила единствено за самозащита, ислямът не им беше основната грижа, освен това те прегърнаха демокрацията, което е равносилно на анатема за Осама бин Ладен и неговите последователи.

И така за Ал Каида, а може би в не по-малка степен и за американската политика, която беше изградена около заплахата, която представлява терористичната мрежа, демократичните революции водят до кръстопът. Дали Ал Каида ще се сбръчка бавно, докато не се превърне в явление без никакво значение? Или ще намери начин да се възползва от хаоса, предизвикан от политическите катаклизми и от разочарованието, което несъмнено ще последва надеждите, които в момента са толкова големи?

За много специалисти по въпросите на тероризма и Близкия изток последните няколко седмици имат потенциала да се превърнат в епохална катастрофа за Ал Каида, която ще превърне джихадистите в безсилни странични наблюдатели на историята, като в същото време събитията предлагат на младите мюсюлмани привлекателна алтернатива на тероризма. “Засега, подчертавам засега, резултатът изглежда доста неприятен за Ал Каида”, коментира Пол Пилар, който е изучавал тероризма и Близкия изток близо три десетилетия в ЦРУ и в момента преподава в Джорджтаунския университет. “Демокрацията е лоша новина за терористите. С колкото повече мирни средства разполагат хората, за да изразят недоволството си и да постигнат целите си, толкова по-малка е вероятността да прибегнат към насилие”, смята той.

Ако лидерите на терористичната мрежа се надяват да уловят момента, значи са доста закъснели. Бин Ладен мълчи, а египетският му заместник Айман аз Зауахири направи три хаотични изявления от предполагаемото си скривалище в пограничния район между Пакистан и Афганистан, които изглеждаха странно несинхронизирнаи с новините. В тях например не се споменаваше свалянето на египетския президент Хосни Мубарак, чието правителство арестува и измъчва Зауахири през 80-те години.

“Свалянето на Мубарак е цел на Зауахири от над 20 години и той не можа да я осъществи”, отбелязва Брайън Фишман, експерт по тероризма към фондацията “Ню Америка”. “Сега едно ненасилствено, нерелигиозно и продемократично движение се отърва от него за няколко седмици. Това е голям проблем за Ал Каида”.
Арабските революции, разбира се, все още са до голяма степен незавършени. Либийският лидер Муамар Кадафи нареди кървава операция за отбраната на Триполи срещу демонстрантите, а йеменският президент Али Абдула Салех води преговори, за да остане на власт. Разпадането на досегашния ред може, поне за известно време, да създаде убежища за терористични групи - заплаха, която както Кадафи, така и Салех, успяваха да предотвратят, спечелвайки си благодарността на американското правителство.

“Бунтовниците по принцип имат преимущество в места, в които прилагането на закона и мерките за вътрешна сигурност са слаби и откъслечни”, отбелязва Стивън Саймън от Съвета за външни отношения, съавтор на “Ерата на свещения терор”. Като цяло обаче събитията в арабските държави са стратегическо поражение за насилствения джихадизъм, смята той. “Тези въстания показаха, че новото поколение не е обсебено от идеологията на Ал Каида”, коментира Саймън и определя изявленията на Зауахири като “безнадеждни, ако не откровено жалки”.

Съществуват доказателства, че въстанията са вдъхновили някои джихадисти. Един алжирец, свързан със северноафриканския клон на терористичната мрежа, известен като Ал Каида в ислямския Магреб, приветства революциите в интервю през уикенда и каза, че бунтовници се завръщат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване