03/03/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Предтеча - след 80-годишнината на Михаил Горбачов

Михаил Горбачов. Снимка: личен сайт

Под заглавие “Предтеча” вестник “Новие известия” пише, че той е вървял стремително по всички стъпала на партийно-държавната стълба и лично се е убедил, че всичките те са прогнили. Той не искаше революция и искрено се надяваше, че системата може да бъде преустроена. И затова имаше много евфемизми: зараждащата се свобода на словото се наричаше гласност, многопартийността - плурализъм на мненията, а опитът за реформа в икономиката с акцент на машиностроенето - ускорение.

Според вестника повечето хора от тогавашното обкръжение на Горбачов не са изпитвали неговия ентусиазъм от промените. Интелигенцията го подкрепяше, но след пролятата кръв във Вилнюс и Тбилиси се извърна от него, пише вестникът и припомня популярното съждение, че единственият президент на СССР бе повече обичан на Запад, отколкото в родната си страна. Това, че у дома той искаше по-радикални и по-бързи промени, не се харесваше на мнозина, защото в Русия “тъгата по силната ръка е неизличима, подобно на желанието да получиш всичко веднага”, констатира “Новие известия”.

Но Горбачов извади страната от летаргичния сън, който реално я заплашваше с клинична, а след това и истинска смърт. Тя оцеля, макар и да се раздроби на няколко държави, защото той зададе вектора на движение. Бавно или бързо, със завои наляво или надясно, но в каква посока трябва да се върви вече бе ясно. Даже и на тези, които не признават на Горбачов никакви заслуги. “Той беше предтеча, а славата се падна на последователите”, заключава “Новие известия”.

“Независимая газета” съобщава, че Михаил Горбачов ще отбележи своя юбилей в семеен кръг в Москва, но по-късно ще има по-голямо честване в Лондон. Той ще приема поздравления при откриването на историческа конференция, посветена на 80-годишнината на руския политик, и на церемонията по връчването му на ново отличие за приноса му за развитието на съвременната цивилизация .

Михаил Горбачов е наричан човек, който промени света. Именно горбачовската “перестройка” и “гласност” предопределиха всички по-нататъшни промени, включително и в отношенията на Русия със Запада, пише “Независимая газета”.

“Комсомолская правда” съобщава, че сред множеството поздравителни телеграми, които бившият президент на СССР е получил през последните дни, е и послание от експрезидента на САЩ Джордж Буш-старши, който самият навърши 90 години. От висотата на своята възраст американският политик отбелязва, че “80 години съвсем не са страшни, а в случая с Горбачов за старост въобще не може и да става дума”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване