03/03/11 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Ройтерс: Корупция, престъпност и шуробаджанащина спират България

Бойко Борисов с министрите в парламента, по време на дебати за вот на доверие. Снимка: Булфото

Най-бедната държава членка на ЕС – България, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство. Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд.

Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта, подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия “Атака”.

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение. Ключовите политически рискове за България:

Запазването на подкрепата за правителството

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ бавно намаляваше след спечелването на изборите през 2009 г. и понесе допълнителен удар заради политическата шуробаджанащина и увеличаването на цените на хранителните продукти, сривайки се до 26% спрямо 40% на изборите. Според изтеклите в медиите записи от подслушани телефонни разговори Борисов предложил на бирен бос защита от митнически проверки. Борисов отрече да е извършвал нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от усилията му за скъсване на връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност.

Изборите по-късно тази година за президент, който има предимно церемониални функции, и местните избори предвещават разместване на баланса на силите. Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

Трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради твърденията за шуробаджанащина. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента. Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е обвързан с еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да увеличи лихвите по заемите.

Борбата с корупцията и престъпността

Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след падането на комунизма. Клиентелизмът и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж.

Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи приемането на България и на Румъния в Шенгенската безвизова зона, планирано за март, заради опасенията им за корупция. Издадените неотдавна присъди срещу двама високопоставени представители заради злоупотреба с власт и присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София беше похвалена от ЕС, но все още е необходимо да се продължат усилията и корумпирани висши държавни служители да бъдат изпратени в затвора, за да докаже правителството, че е сериозно в намеренията си.

Необходимо е да се наблюдава дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. Малко вероятно е това да промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че става по-лесно да се прави бизнес в България.

Слабата икономика

Кабинетът прогнозира, че икономиката ще отбележи растеж от 3,6% тази година след като увеличаването на износа я извади от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът все още е по-малък от бума в сектора на недвижимите имоти, което пречи предишната експанзия да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване