03/06/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

България с шанс да се превърне в луксозна ловна дестинация

Маргарита Димитрова
m.dimitrova@klassa.bg

България може да е малка страна, но е магнит за богатите ловци, защото тук природата е запазена, а в горите може да се отстреля качествен дивеч. Това е общото мнение на запалените авджии, които не пропуснаха и тази година да посетят най-мащабното ловно и риболовно изложение в испаноговорящите държави „El Salón de Cazadores, Venatoria”, което се проведе от 3 до 5 март в Мадрид. България участва с мащабна рекламна кампания, а мотото на участието бе „Улови трофей”!
За първи път страната ни беше партньор, а българският министър на земеделието Мирослав Найденов имаше честта да пререже лентата. Според него разнообразната природа, уникалната ловна база, изобилието на едър и дребен дивеч с безспорни трофейни качества ни отреждат една от водещите позиции в ловния елит. Български са четирите световни рекорда от благороден елен.
Българският щанд, построен като ловна къща с национални елементи за посрещане на гости и място за преговори, се оказа сред най-атрактивните. А посещението на самия министър- председател Бойко Борисов нямаше как да остане незабелязано.
Най-малко 100 заявки са получили участниците в изложението от желаещи да ловуват, съобщи премиерът, след като разгледа изложението в компанията на футболната легенда Христо Стоичков и заедно с министрите Мирослав Найденов и Трайчо Трайков. Средно един ловец оставя по 10 000 евро по време на престоя си у нас. Това са добри пари, които отиват в хората, които доста инвестират, за да има животни, отбеляза премиерът.
45 хил. лв. струва българското участие на „Венатория“, което е платено от приходите на ловните стопанства. Само с две заявки за отстрел на благороден елен се покрива тази сума, обясни Бисер Дачев, шеф на Изпълнителната агенция по горите.
По данни на Изпълнителната агенция по горите през 2010 г. у нас на организиран ловен туризъм са бил 3992 ловци, от които 3716 са български граждани. 2 049 389 евро са общите приходи на държавните ловни стопанства. Сред отстреляните 145 благородни елена, 79 са били трофеи. 31 са получили златни медала, 22 – сребърни, и 18 – бронзови. Трофеят от благородния елен е най-желаният за богатите ловци.
За да преследват едър дивеч, у нас идват авджии основно от Германия, Испания, Италия и Франция. За дребен дивеч пристигат италианци, гърци, испанци и французи.
Испанските ловци са може би най-добрите в Европа, те са много емоционални и често удължават престоя си, за да търсят допълнителни развлечения като голф или културен туризъм. Така народният представител от ГЕРБ Емил Димитров, който преди да стане депутат управляваше етрополското стопанство “Елен”, обясни защо е толкова важна Испания.


За скъпи трофеи винаги има пазар

Особено важна е тенденцията да се отстрелват глигани с хубави трофеи и това привлича испанският, немският, австрийският ловец, казва инж. Юри Миков, директор на ловно стопанство „Витиня“. Обяснението е, че в България се извършва много целенасочена работа, за да се подобряват трофейните качества на дивеча и да се запазва генетичната наследственост. Пазар за ловни трофеи има, твърди Миков. Той обяснява, че по време на кризата се е появила много интересна тенденция – пазарът на луксозните стоки се е запазил. Един хубав трофей от глиган струва от порядъка на 7000 – 10 000 евро. Трофейният елен е между 20 000 и 30 000 евро. Доста години бяха изпуснати, възстановяването на ловното стопанство започна през 2000 г., когато се създадоха държавни дивечовъдни станции, продължава Юри Миков. От тогава до сега са инвестирани много средства.
България може да привлича богати ловци с качествените трофеи. В Германия се отстрелват десетократно повече животни, в Испания – също. Но масовата стрелба не допуска отглеждането на такива трофеи. Това е нещото, което може да се случи у нас и затова сме ценна дестинация, твърди шефът на ловното стопанство. За чужденците у нас е много атрактивен традиционният лов на гонки на диви свине. Вече имаме подготвени водачи, обучени кучета и добри територии, казва Юри Миков. И обобщава, че ловният спорт е за богати, затова винаги ще има клиенти за скъпи трофеи.

Един от акцентите на българския щанд беше трофеят от дива свиня, отстреляна от Тодор Живков през 1986 г. Допреди 6 години трофеят е бил световен рекорд, в момента е представен като национален. Неговата история е доста интересна, защото предишният световен рекорд е бил убит глиган от Гьоринг в Полша през 1930 г. Сегашният световен рекорд принадлежи на Унгария.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване